İrlanda’ya gelindiğinde en büyük sorunlardan birisi yemek ve gıda alışverişi olarak düşünebilirsiniz. Oysa İrlanda mutfağı dışında ülkede onlarca farklı ülkenin mutfağı mevcut ve yemek seçenekleri çok fazladır. Bu sayfada sizlere İrlanda’nın mutfağı hakkında bazı bilgiler vermekle birlikte İrlanda’da en uygun fiyata alışveriş yapabileceğiniz marketler hakkında bilgiler vereceğim. Ayrıca Dublin’de bulunan Türk marketleri, Türk restoranlarını da kısaca tanıtacağım. Sayfayı İrlanda Yemek olarak açtım fakat aslında İrlanda mutfağı ve İrlanda’daki Türk işyerleri olarak düşünebilirsiniz.
Yazıya başlamadan önce eğer İrlanda’ya eğitim veya uzun süre kalmak için geliyorsanız gıda ürünleri getirmenizi öneririz. Pahalı olmayan kıyafetler, kozmetik ve temel ihtiyaç ürünleri zaten aynı fiyata burada da bulabilirsiniz. Bu yüzden özellikle bakliyat, türk kahvesi gibi sevdiğiniz veya sık yediğiniz bazı şeyleri getirebilirsiniz. Fakat peynir, tatlı, konserve balık, şeker, içecek tarzı şeyleri boşuna getirmeyin. Bunu belirtmemin sebebi İrlanda’daki sebzelerin, bakliyat ürünlerinin çoğu tatsız bir lezzeti yok ve Türk marketlerdeki ürünlerin çoğu Türk olmasına rağmen İngiltere veya Avrupa üretimidir.
İrlanda Yemek / İrlanda Mutfağı
İrlanda kahvaltısı genel olarak yukarıdaki resimdeki gibidir. Bunun dışında kahvaltılarda genelde yulaf, mısır gevreği tüketilmektedir. Özellikle aile yanı konaklamada kalanlar için kahvaltının yulaf, mısır gevreği, süt, kahve şeklindedir.
İrlanda’da çoğu yemekler küçük haşlanmış patatesler ile servis edilmektedir. Bazı yemeklerde ekmek yerine bu patatesler tüketilmektedir. Onun dışında Fish & Chips son derece popüler ve yoğun tüketilmektedir. Özellikle deniz veya nehir kenarında tavsiye ediyorum. Mesela Howth gezinizde mutlaka oradaki yerli restoranlardan birinde Fish & Chips veya Kalamar deneyebilirsiniz.
Dublin’de okul ve ev dışında nerdeyse yerli yemekleri görmeniz pek mümkün olmuyor. Diğer şehirlerde ise yerel mutfaklar daha çok bulunmaktadır. Dublin’de özellikle İtalyan, Kore, Brezilya ve Ortadoğu’ya ait birçok restoran bulabilirsiniz. Birde her ülkede olduğu gibi ünlü fastfood zincirleri her yeri sarmış durumdadır. Dublin’de birkaç tane Türk restoranı bulunmakla birlikte en az 5-10 tane de Arap kökenli vatandaşların işlettiği ve yemek isimlerinin bazılarının türkçe yazıldığı restoranları görebilirsiniz.
İrlanda’da hangi restoran veya mutfak olduğu farketmeksizin çoğu sebze ve bakliyat size tat olarak farklı gelebilir. Bölgenin yapısı gereği sanırım çok fazla tadı bulunmuyor. Fasulyeleri mesela tatlı, satılan pirinçler aşırı tatsız veya tadı yok. Çoğu yemeğinize tuz koymanız gerekebilmektedir.
İrlanda’da yemek ve gıda fiyatları doğal olarak ülkemize göre biraz pahalıdır. Fakat onların ekonomisi ve euro cinsinden düşünülürse her bütçeye göre market ve restoranlar var diyebiliriz. Sayfanın sonuna doğru bazı marketlerin web sitesini bulabilir güncel fiyatları öğrenebilirsiniz. Ayrıca İrlanda’da marketlerde pizza vs. dışında nerdeyse her çeşit yemeğin donmuş veya hazır hali bulunmaktadır. Özellikle öğrenciler 2-5 Euro arasındaki fiyatlarla hazır yemekleri tercih edip evlerinde mikrodalga fırınında hemen hazırlamaktadırlar. Çok uygun fiyata tavuklu, etli sandviçler, peynirli veya sebzeli makarnalar ürünler bulunmaktadır.
Dublin’deki Türk marketler ve Restoranlar
İrlanda ve özellikle Dublin’de benim bildiğim Türk market ve restoranlar (çoğunu tarif ederek anlatacağım açık adreslerini hatırlamıyorum) şu şekildedir;
Medimix Market: O’Connell Street’te bulunan Spire of Dublin’in tam önünde durduğunuzda sağ ve sol olmak üzere iki işlek cadde bulunmaktadır. Siz O’Connell Tren istasyonuna doğru giden yolu takip ederseniz hemen solunuzda Medimix marketi bulabilirsiniz. Dublin’de türk ürünleri satan bulabildiğim en büyük market diyebilirim. Ayrıca bazı balkan ve arap ürünlerini de bulabilirsiniz. Açık adresi: 6 Talbot Street, Dublin 1
Elif Market: Elit de olabilir isminden tam emin değilim. Ha’penny Bridge’e geldiğinizde Trinty College’in olduğu tarafa doğru olan sokağa girdiğinizde market hemen solda kalmaktadır. Marketin sahibi Türk ve Türk-Brezilya menşeli ürünleri olmak üzere birçok ürünü bulabilirsiniz.
İstanbul Restoran: Yukarda bahsettiğim Elif markete geldiğinizde ister kasadakine sorun isterseniz hemen 10m önünde sağda bir han gibi girişi olan yere girdiğinizde içerde farklı ülkelerin mutfaklarına ait birçok restoran bulunan yere çıkacaksanız. Hemen sol tarafında İstanbul Restoran’ı görebilirsiniz. Yemekleri lezzetli ve misafirperver çalışanları bulunmaktadır. Adana olsun, döner olsun, pilavımız olsun birçok özlediğiniz yemeği burda bulabilirsiniz.
Ramos Restoran: İstanbul Restoran’ın olduğu yerde karşısında Yunan mutfağı diye geçiyor fakat Ramos ismi dışında çalışanları, sahibi ve yemekleri Türk. Diğer restorandan farkı burda daha çok ev yemekleri bulunmakta ve tabldot şeklinde alınmaktadır. Hatta sabit bir fiyat ödeyerek açık büfe konsepti ile yemek alabilirsiniz.
X Türk restoranı: Adını bilmediğim ama misafirperver bir Türk abimizin işlettiği bir restoranı tesadüf eseri karşılaşmıştım. Yerini yine kabaca tavsiye edeceğim. Ha’penny Bridge’e geldiğinizde nehir boyunca sahil kısmına doğru yürüyüp karşınıza gelen birinci veya bir sonraki köprünün sağındaki sokağın köşesinde mekanı bulabilirsiniz. Buranın farkı döner ve bazı yemeklerimizin yanında lavaş ile servis edilmesi diyebilirim. Küçük ama lezzetli yemekler ve düzgün bir servis var.
Diğerleri: Dublin’de ayrıca birçok Arap marketinde bazı Türk ürünlerini bulabilirsiniz. Arap kökenli vatandaşların işlettiği restoranların çoğunda türkçe kebap, döner, tavuk şiş tarzı yemek isimlerini de görebilirsiniz. Biz ilk başta türkçe konuşarak giriyoruz fakat çoğunluğu Türkiye ve türkçe ile alakası bulunmamaktadır 😉
Türk kahvesi: Dublin’de sadece bir yerde bulabildim. Adından tam emin değilim ama Amir’s House adında bir yerde nargile ve kahve içebileceğiniz bir yer mevcut. Türk kahvesi biraz farklı bir fincanla servis edilmesine karşın tat olarak baya benzer. Ha’penny Bridge’ten sahile doğru giderken sonraki köprünün karşısındaki dar sokağa girdiğinizde görebilirsiniz. Orada ayrıca birçok cafe ve restoran da bulunmaktadır.
Galway Türk Restoranı: Dublin dışında ayrıca Galway’de en işlek caddesinde bir Türk restoranı bulunmaktadır.
Not: Bunların dışında elbet Türk yemekleri ve ürünleri satan yerler vardır fakat ben bilmediğimden ekleyemedim. Eğer bildiğiniz başka yer var ise iletişim sayfamızdan veya sayfa sonu yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. Ayrıca İrlanda’daki Türk market ve restoranlar sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.
Önemli Not:
Türk restoranlarında genelde yemekler 8-12 euro arasındadır. Bu yemeklerden mesela tavuk döner, pilav vs. bir porsiyon şeklinde 10 euro olmaktadır. İrlanda yemek konusunda eğer uzun süre kalacaksanız pazarlık yapmanızı da öneririm. Genelde yemek alışkanlığından dolayı aynı yere gitme eğilimi olduğundan bunu değerlendirebilirsiniz.
Bunun dışında ister Türk restoranı olsun ister İrlanda yerel mutfağı olsun bakliyat ürünleri ülkemize göre gerçekten pek lezzetli değildir. Türk ürünü pirinç, fasulye vs. alıp kendiniz yapsanız bile ülkemizdeki lezzetten çok farklıdır. Bu yüzden genelde yemeklerde pirinç pilavı vs. pek bitirilmez.
İrlanda’da Gıda Alışverişi
Öncellikle İrlanda’da pizza olsun, bazı çikolatalar, gofretler olsun içindekiler kısmına mutlaka bakmanızı öneririm. Birçoğunda domuz katkılı ürünler olmaktadır. İçindekiler kısmında pork, porcine içermediğine dikkat ediniz. Eğer bir hassasiyetiniz yoksa sorun yok. Eğer varsa bunlara dikkat edip alırsanız iyi olur. Her üründe veya çok bilinen ürünlerde zaten bulunmuyor.
İrlanda’da birçok market zinciri bulunmaktadır. Aralarında fiyat bakımından tavsiye edebileceğim Tesco, Aldi ve Lidl’dir. Ben özellikle Tesco’larda alışveriş yapmaktaydım. Tesco’da her çeşit ürün bulunmasının yanında Tesco markalı ürünler gerçekten hesaplı olabilmektedir. Lidl marketlerini ise daha çok merkezlerde görmekteydim. Dublin’de en çok Spar marketlerini göreceksiniz fakat fiyatları gerçekten biraz yüksek diyebilirim. Bizdeki Migros ayarındadır. Spar marketlerde daha çok küçük şeylerde veya acil şeyler için kullanabilirsiniz. Nerdeyse her Spar markette kasada bir Pakistan vatandaşı çalıştığından bizlere karşı daha sıcak kanlı ve muhabbet etmektedirler. İrlanda’daki marketlerde ülkemizdeki gibi kasada nerdeyse miktar dışında hiçbir şey konuşulmuyor ve bu bazen size kaba gelsede zamanla alışacaksınız.
ÖNEMLİ BİLGİ: İrlanda’da hiçbir markette size poşet verilmemektedir. Bu yüzden ya yanınızda poşet, çanta getirmeniz gerekmektedir. Ya da 1 euro gibi bir fiyat karşılığında satın alacaksınız. Size verilen ücretsiz poşetler 10m sonra yırtılmaktadır. Sebebini sorduğumuzda ülkedeki maliye sistemi çok sıkı olduğundan poşeti bile hediye olarak veremedikleri belirttiler. Ekmek vs için sorun yok fakat 1-2kg ağırlık geçtiği an verdikleri o poşetler dayanamıyor. Bu bilgi biraz eksik olduğundan dolayı lütfen garipsemeyin. Son yıllarda ülkemizde de poşetler ücretli yapıldığından artık bu konu garip gelmemektedir. İrlanda’da bu kural 10-15 yıl önce de bulunuyordu.
Ayrıca İrlanda’da marketlerdeki sıra olayı bize göre biraz farklı işlemektedir. Sıraya girdiğinizde başkasının poşetlerini alamazsınız. Ayrıca diyelim bir şey unuttunuz hemen geldiniz tekrar sıraya girmek zorundasınız. Bu size saçma gelebilir fakat lütfen buna dikkat ediniz. Yoksa uyarı almanız çok olasıdır.
İrlanda’da ucuz marketler dışında sokaklardaki marketlerde vs. bazı gıda fiyatları şu şekildedir:
1lt su: 1 – 1.50 Euro
Ekmek: Baguette olarak satılan küçükler tanesi 1 euro bazen indirimli olan 4 tanesi 2 euro olabilmektedir.
Krem peynir: Markalı olanlar 2-4euro arası fakat Tesco markalı filan 0.75 euro bile bulabilirsiniz.
Çikolata ve abur cubur: Genel olarak Türkiyedeki tl fiyatların euro cinsinde düşününüz.
Süt: Birçok marka ve farklı ambalajda olduğundan 2lt’lik sütler genel olarak 2-4 euro arasındaydı.
Bira: Her markette yok olanlarda ise tanesi 2Euro’dan başlayıp 6-7Euro’ya kadar var. Genelde tek bira satıldığını görmedim. Bu verdiğim fiyatlar 4lü 6li paketlerin içindeki tekli bira fiyatıdır. Efes Pilsen’i birkaç büyük markette gördüğüm şişesi 4-5Euro bir şeydi. Genel olarak Polonya, Çek Cumhuriyeti üretimli biralar çok ucuz olmaktadır.
İrlanda Market Fiyatları
İrlanda’daki güncel market fiyatlarını aşağıdaki adreslerden online olarak öğrenebilirsiniz. Sitelerde üst menü çubuğunda kategoriye göre ürünlere ulaşabilirsiniz.
İrlanda’daki Restoranlarda veya Dışarıdaki İrlanda Yemek Fiyatları
- Genel olarak fastfood fiyatları menü olarak 6-12 Euro arasındadır.
- Kore ve Japon mutfağında servis ücreti şu bu derken bir yemek size 20-25 euro arası bir fiyata denk gelmektedir.
- Ülkede dışarda yemek yiyecekseniz en uygun fiyat restoran olarak Çin mutfağıdır. Birçok değişik yemek bulunmakta fakat tavuk, pilav, patates kızartması vs alıp yarı fiyatına yiyebilirsiniz.
- Gezilerde, okulda veya bir parka gezmeye gidecekseniz sizlere SPAR veya diğer marketlerin içinde yer alan yemek bölümünden alışveriş yapmanızı öneririm. Büyük bir sandviç yaptırıp istediğinizi eklediğiniz taktirde 3-4 euro tutmaktadır. Öğrencilerin çoğunluğu bu şekilde yemek olayını halletmektedir. Ayrıca bu şekilde her gün aynı yemeği yemek zorunda kalmıyorsunuz.
- Kahve olarak ise ister Starbucks olsun ister herhangi bir marketten alacağınız kahve olsun genel olarak 2-4euro arasındadır. Fiyat farkının çok az veya hiç olmaması sebebiyle plastik bardakta marketten kahve alacağınıza bir cafeye oturmanızı tavsiye ederim. Bir petrol ofisinde bile Latte 2.5euro ise Starbucks’ta da aynı fiyata satılmaktadır.
İrlanda yemek ve gıda alışverişi hakkında aklıma gelenleri yazdım. Bunlar dışında mutlaka unuttuğum bir şey vardır. Onları da yorum atarak veya Bize Yazın sayfamızdan bizlere ulaşarak sorabilirsiniz. Bunun dışında sayfada yer alan fiyatların 2014 yılına ait olduğunu, bir kaç yıl boyunca kontrol ettiğimi ama devamlı güncel olmadığını hatırlatmak isterim.
Son not: İrlanda’ya eğitim amaçlı özellikle gelenler gelirken yanlarında lokum olsun, pişmaniye olsun bazı yöresel ürünler getirirse okuldan ayrılırken, aile yanı kalıyorsanız gelirken, apartta kalsanız bile gelirken ikram etmeniz çok anlamlı olmaktadır. Genelde okullarda çok farklı ülkelerden öğrenciler gelmekte ve kurs sonlarında ülkelerine ait bir ikram getirmekte veya sınıf arkadaşlarına hediye vermektedirler.
Merhaba,
Öncelikle yazılarınızı çok faydalı buldum, çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık.
İrlanda’da bir işe başvurmuştum ve kabul aldım, yakın zamanda yerleşmeyi düşünüyorum. Fakat sizin verdiğiniz referans fiyatlar biraz pahalı geldi açıkcası. Numbeo sitesini biliyorsunuzdur orada güzel bir database var. Oraya baktığınızda gerçekleri yansıtmıyor diyebilir miyiz? Örneğin İstanbul vs. Dubline hayat pahalılığı karşılaştırdığımızda aynı para birimi üzerinden 1,8 katı birşey çıkıyor ortalamada. Ama sizin söylediğimiz gibi TL= Euro gibi düşünürsek ise 3,4 katı olması gerek yani ikisi arasında nerdeyse 90% fark var.
Numbeo’yu incelemiş miydiniz daha önce Dublin için mesela?
Öğrenci değil de çalışan bir bekarsanız orta kalitede bir hayatı min. hangi paralara yaşayabiliriz? (ortalama şehir merkezi ya da olmayan 1 odalı bir ev, yeme içme genelde evde ama haftada 1-2 akşam dışarda olabilir, içki var sigara yok, tiyatro sinema vb. kültürel aktiviteler de çok sık olmasa da gidilecek şekilde)
Merhaba,
Açıkçası ben fiyatlar konusunda başka sitelere bakmadım doğru yansıttıklarına da inanmıyorum. Ben orada 2.5 ay kaldım ve kendi tecrübeme dayanarak gördüğüm fiyatları yazdım. Birde her ülkenin her şehri ve bölgesine göre fiyatlar farklıdır. Dublin ile İstanbul’u karşılaştıranlar acaba İstanbul’un hangi bölgesine baktılar bu çok önemli.
İrlanda’da şöyle güzel birşey var. Bazı fiyatlar ülkenin her yerinde aynı. Yani kırsal kesimde de büyük-küçük şehirde de aynı fiyatları bulabiliyorsunuz. Ben Dublin 9 denilen yerde kaldım. Zaten dil eğitime gelen öğrencilerin nerdeyse hepsi Dublin 9 ve Dublin 11 bölgesinde kalıyorlar. Şehir merkezindeki fiyatları bilmiyorum bize göre biraz daha fazlaydı ama bizim bölgelerde öğrenci veya çalışan olun paylaşımlı evlerde oda+kahvaltı aylık min 500euro civarındaydı. Merkeze yaklaştıkça fiyatlar yükseliyor ayrıca bazı evlerde kalanlar herkes kiracı olduğundan 5-6 kişi bir evi paylaşıyor extradan evin bazı sorumlulukları da paylaşılıyordu. Airbnb tarzı sitelerde güncel fiyatları görebilirsin. Uzun süreli kalacaksan da temiz ve iyi bir yer bakmak zorundasın. Öğrenciler genelde 1-2 ay kaldığı için sorun olmuyor ama sen daha titiz davranmak zorundasın. Aylık 750euro ya kadar ev masrafın olabilir bilgin olsun. Aklımda kalan bazı fiyatlar ise;
Öncellikle Dublin’de ve diğer şehirlerde farklı marketler var. SPAR(bizim migros gibi düşün bize pahalı geliyor) sen mümkün olduğunca Tesco, Aldi tarzı marketlere gideceksin.
– İçki fiyatları markette ucuzdu 6 lık biralar 10euro ya geliyordu. Fakat merkezde veya bir mekanda biralar 6-9euro arası değişiyor. Sadece bazı clublar haftaiçi kampanya yapıyordu 3-4euro ya veriyordu. Öğrenciler ise bazı yerlerde veya evde bira içmek için polonya markalı ucuz biraları içiyordu.
– Kahve ve çeşitleri ise tüm markalarda nerdeyse aynı. Starbucks’ta bi latte 3 euro fakat benzin istasyonundaki dandik latte de 2.5 euro. Okulda, gezilerde vs yerlerde de 2.5-3.00 euro arasıydı. Fast Food yemeklerde de aynı mantık geçerli her yerde her marka birbirine yakın fiyatlar. Çin mutfağı hariç tüm restorantlarda ise fiyatlar çok farklı ve kim kimi yakalarsa durumu var. Restorant tarzı yerlere pek gitmeni tavsiye etmiyorum çünkü yok italyan, hint, kore mutfağı adı altında basit bir yemek için menü fiyatı+bahşiş+servis ücretini ekleyip 30-35euro istiyorlar. Bu bahsettiğim restorantlar bizim ülkedeki kebabcı tarzı yerler. Özel restorantlardan vs bahsetmiyorum bile.
– Türk yemekleri satılan nerdeyse her yere gittim. Döner+pilav ve içecek şeklinde her yerde 10-12 euro arası fiyat var. Adana kebap+pilav+patates ve içecek ise 15euro filan. Bu yemekleri genelde küçük büfeler yapıyor. Sen İstanbul’da hangi büfede veya dükkanda tavuk pilav ve patatese 40tl verdin?
– Dışarda olabildiğince yemek yememeye çalışacaksın çünkü bize göre, çalışana göre pahalı. Bahsettiğim marketlerden haftalık alışverişini yap sorun yaşamazsın. Ayrıca mümkün olduğunca marketlerde o marketin kendi çıkardığı ürünleri almaya bak. Yani mesela krem peynir markalı 2-3euro ise marketin markası 0,75euro civarındaydı. Üniversitelerdeki hocalar ve bazı şirketlerdeki çalışanlar dahi herkes evde sandviç yapıyor veya yemek hazırlıyor bunu da işyerine götüyordu. Kesinlikle bir ayıplama veya bu yapılırmı diye düşünmek herkes böyle geçiniyor. Ayrıca gerek merkezde gerek ülkenin her yerinde küçük marketlerin bir bölümünde yemek bölümü var. Orada senin isteklerine göre çok güzel sandviçler yaptırabiliyorsun 3-4 euro gibi bir fiyata. Genelde kahvaltı ve öğle yemeği için çok tercih ediliyor.
– Tiyatro ve sinema fiyatlarına bakmadım ama bizim özel tiyatro ve sinema salonlarındaki gibidir. Maç biletleri ise branş çok fark etmiyor öğrenciler için uygun fiyatlar var ama normal fiyatlar biraz pahalı gelebilir.
geldin mi irlanda ya ise basladin mi ?