GNIB nedir? GNIB kayıt işlemleri

GNIB (The Garda National Immigration Bureau), İrlanda’ya uzun dönem eğitim için giden öğrencilerin kayıt yapması ve GNIB Kart alması zorunlu olan bir kurumdur. İrlanda’ya 3 aylık süreden uzun eğitim için giden tüm uluslararası öğrenciler GNIB Göçmenlik Büro’suna kayıt olması gerekmektedir. GNIB kaydından sonra sizlere İrlanda’da uzun süreli oturum izni ve kimlik yerine geçen GNIB Kart verilmektedir. Yazımızın devamında GNIB nedir? ve nasıl randevu alındığına dair detayları bulabilirsiniz.

GNIB Randevu Nasıl Alınır?

Daha önce sadece aşağıda verdiğimiz linkten yapılan GNIB randevu işlemleri artık telefonla da yapılabilmektedir. İrlanda saatiyle hafta içi 08:00 – 20:00 arası 1800 741 741 telefon üzerinden de randevu alınabilmektedir.

Online randevu almak için GNIB (https://www.inis.gov.ie/en/inis/pages/registration) web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ya da GNIB adlı uygulamayı indirmeniz gerekmektedir. Randevu tarihleri genelde dolu olduğundan sürekli denemeniz gerekmektedir. Internet üzerinden randevu alabilmek için çeşitli ücretli uygulamalar da bulunmaktadır.

İrlanda’ya sadece dil eğitimi için aynı zamanda üniversite eğitimi için gidenler de GNIB kaydı yaptırmak zorundadır. Dolayısıyla özellikle akademik dönemin başında ve yazların GNIB ofislerinde çok yoğunluk olmaktadır. En büyük yoğunluk Dublin şehrinde yaşanmakta, diğer şehirlerde daha az yoğunluk vardır.

Uzun dönem dil eğitimine giden öğrenciler mutlaka gitmeden önce GNIB için randevu almasını öneririm. GNIB kaydınız olmadan maalesef size yasal olarak verilen part-time çalışma hakkından yararlanamazsınız. Hangi aracı kurumdan hizmet alırsanız alın GNIB için yardımcı olup olmadıklarını önceden sorunuz.

GNIB Kaydı İçin Gerekli Belgeler

  • Geçerli bir pasaport
  • Öğrenci Kartı (Kayıt olduğunuz dil okulu, üniversiteden kolayca alabilirsiniz)
  • Öğrenci belgesi (Bu belge okul tarafından verilmektedir ve içerisinde sizin eğitime başlangıç tarihiniz, eğitim süresi, ödemesinin yapıldığına dair vs. konuları içermektedir)
  • Özel Sağlık Sigortası
  • 300 Euro harç bedeli

GNIB Kaydı İçin Önemli Bilgiler

GNIB kaydı için hem aracı kurumunuz ve kayıt olduğunuz okul sizi yönlendirecektir. Fakat online randevu için gitmeden en az 1 ay önce deneme yapmanızı ve yardım almanızı öneririm. Genelde randevular yoğun dönemlerde 1 ay sonrasına verilmektedir.

Özel sağlık sigortası bazen dil okullarında mesela 25 haftalık eğitimlerde paket fiyat olarak satılmaktadır. Özel sağlık sigortasını İrlanda’da yaptırmanızı öneriyorum çünkü orada geçeli olan bir sigorta olması gerekmektedir. 2018 yılında 100-125 Euro arası tutmaktaydı. Vize sürecinde yaptırdığınız seyahat sağlık sigortası ile alakası yoktur.

GNIB kaydı için sizden 300 Euro harç bedeli alınmaktadır. Fakat bu ödemeyi yalnızca kredi kartı veya ATM kartı dediğimiz debit card ile yapabilirsiniz. Nakit olarak ödeme yapamazsınız. Mastercard, Visa, Meastro logolu tüm Türk banka kartları geçerlidir.

GNIB kaydı için gittiğinizde sizden yukarıdaki gerekli belgeler dışında parmak izi alınacak, fotoğrafınız çekilecek ve aynı gün içerisinde tüm işlemlerin halledilecektir. GNIB kaydı için gittiğinizde ayrıca mailinize gelen randevu çıktısını da götürmeniz gerekmektedir. Ayrıca vize için verdiğiniz biometric fotoğraflardan mümkünse yanınıza götürmeniz iyi olacaktır.

Dublin’deki GNIB Göçmenlik Bürosu, şehir merkezinde Tara Street yakınlarında yer almaktadır. Okuldan sizi yönlendirmeleri için bilgi alabilir ayrıca diğer öğrencilerle beraber de gidebilirsiniz.

Neden GNIB Kaydı Yaptırmak Zorunlu Mu?

İrlanda’ya eğitim için gelen tüm öğrencilere en fazla 90 günlük vize verilmektedir. Yani sizin uzun dönem dahi kayıt olmuş olsanız pasaportunuza 90 günlük vize verilir. Siz de bu süre içerisinde GNIB kaydı yaptırmak zorundasınız. Böylece vizenizi(oturma izninizi) uzatmış olur ve size tanınan part-time çalışma hakkını kullanabilirsiniz.

Ayrıca size ilk başta verilen vizeler tek giriş-çıkış olmaktadır. Yani GNIB kaydı olmadan çıkarsanız bir daha giremezsiniz. Ayrıca yukarıdaki belgelerde verilen GNIB kaydı da size verilen tek seferlik çıkışı kapsamaktadır. Yani İrlanda’dan ayrılıp o süre boyunca gezip-tozmayı düşünüyorsanız aynı ofisten 100 Euro ve bazı belgeleri vererek çoklu giriş çıkış için işlem yapmanız gerekmektedir.

PPS Numarası

Bu konuda çok fazla detaylı bilgiye sahip değilim fakat önemli olduğundan bilgi vermek istiyorum. İrlanda’da çalışabilmek için ayrıca PPS numarası almanız gerekmektedir. İş arama sürecinde gerekmemektedir.

Mevcut okulunuz veya işe gireceğiniz kurumdan PPS – Personel Public Service hakkında bilgi alabilirsiniz. Kısa sürede kayıt yaparak alacağınız bu PPS numarasıyla işe başlamak için gerekli işlemleri halledebilirsiniz.

PPS numarası almak için AB vatandaşlarından pasaport veya ulusal kimlik kartı, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülke vatandaşları ise pasaport ve ikametgah gerekmektedir.

GNIB Nedir?

GNIB Nedir? yazımızda olabildiğince GNIB hakkında bilgi vermeye çalıştık. Burada bulamadığınız veya anlayamadığınız konular var ise bizlere kenan@irlandarehberi.com adresinden, sitemizdeki bize ulaşın sayfasından ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.