İrlanda Faydalı Bilgiler
İrlanda faydalı bilgiler yazımızda İrlanda ile ilgili bilmeniz gereken bir çok konuda bilgi bulabilirsiniz. Sitemizde başlıklar altında çok sayıda makale bulunmaktadır. Bu yazıda ise bazı başlıklar ve sizden gelen İrlanda sorularının cevapları yer almaktadır. İrlanda’ya gitmeden önce mutlaka bilmeniz gereken bazı konuları aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca İrlanda faydalı bilgiler sayfamızda eksik gördüğünüz bir konu varsa eğer lütfen bizlere yorum bölümünden iletiniz.
İrlanda Faydalı Bilgiler
- İlk önce dürüstçe söylemek gerekirse çok güzel ve maalesef bir o kadar da pahalı bir ülkeye geldiğinizi bilmenizi isterim. Bunun başlıca sebebi ülkemizdeki alım gücü ve İrlanda’daki alım gücünün farklı olmasıdır. Özellikle öğrenciler Türkiye’de birikim yaptığı için ilk başta fiyatlar pahalı gelebilir. İrlanda’da kazanç sağlamaya başladığında ise hayat daha kolay olacaktır. Bana göre İrlanda’da en pahalı şey konaklama diyebilirim.
- İrlanda’nın resmi para birimi Euro’dur. Bu sebeple herhangi bir döviz bürosuyla uğraşmıyorsunuz. Bunun dışında tüm Türk kredi kartları ve banka kartları geçerlidir. Ufak bir komisyon farkı ve kartınızı yurtdışı alışverişine açarak kolayca kullanabilirsiniz. Sadece 500 Euro’luk banknotları banka dışında bir yerde bozamayacağınızı belirtmek isterim. Dolar başta olmak üzere çok sayıdaki değişik para birimini ise bankalarda bozdurabiliyorsunuz.
- Türkiye’den İrlanda’ya sadece THY ile direk uçuş yapılmaktadır. Yaz döneminde ise ayrıca İzmir ve Muğla üzerinden de direk seferler bulunmaktadır. Bilet fiyatları genelde çok fazla değişken değildir. İstanbul-Dublin arası uçuş 4.5 saat sürmektedir. Bu sebeple çok az fark varken aktarmalı uçmamanızı öneririm. Zaten bir çok aktarmalı uçuş için vize de talep edildiğinden uygun olmayacaktır.
- Cafelerde, barlarda, yurtta, aile evinde, öğrenci evinde. okulda hatta otobüste bile internet bağlantısı bulunmaktadır. Yurtlarda yoğunluk nedeniyle bazen internete bağlantı sıkıntısı çekebilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir yerde sorun bulunmamaktadır. Zaten telefon hattı aldığınızda yüksek internet paketleri de verilmektedir. Genel olarak ise uyarım olabildiğince az internette zaman geçirmeniz diyebilirim. İrlanda çok güzel ve keşfedilmesi gereken bir ülkedir. İngilizce öğrenmek ve pratik yapmak için olabildiğince odanızdan ve internetten çıkmanızı öneriyorum.
- İrlanda’da Vodafone, o2, Three dahil çok sayıda telekomünikasyon şirketi mevcut. Öğrenciler genelde “o2” adlı firmayı seçmektedir. Herhangi bir bayisinden alacağınız hatı 20 euro yükleyerek aylık Türkiye ile 1saat konuşma + 7gb kotalı internet alabilirsiniz. Extra kontör yüklemeleri ise bu bayilerden veya herhangi bir büfeden yapabilirsiniz. Bu fiyatlar eski olduğu için güncel fiyatları alırken sormalısınız. Büfelerde kontör/euro yüklemesi ülkemize göre biraz farklı işlemektedir. Siz ödemeyi yaptıktan sonra size bir fiş/makbuz verilmektedir. Siz o fişteki numarayı arayıp verilen kodu giriyorsunuz otomatik yüklenmektedir. Hatırladığım kadarıyla Vodafone, o2 firmasına göre iki kat pahalıydı. Tesco firmasının da telefon hattı mevcut ve 15 Euro civarındaydı. Sanırım en ucuz hat ve kampanya ondaydı. İrlanda telefon hattı tavsiyesi yazımızda ise daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.
- İrlanda’da nerdeyse her gün yağmur yağmaktadır. Bu yağmur bazen 5dk bazen 1 saat sürmektedir. Yaz aylarında bile yağmur yağdığına sıkça rastlıyordum. Fakat bu yağmur, hayatı etkilemeyen ve bunaltmayan gibi düşünmenizi isterim. Bir süre sonra alışıyorsunuz ve yağmurun keyfini çıkarıyorsunuz.
- İrlanda’ya hangi mevsim geleceğiniz farketmeksizin mutlaka kapüşonlu, şapkalı üstler, mont ve sırt çantası getirmenizi öneririm. Bazı eşyaları yeni alacaksanız eğer bunu İrlanda’da almanızı ve bavulunuzu boşuna doldurmamanızı öneriyorum.
- İrlanda’da elektrik prizleri ülkemizden farklı olarak 3lü şeklinde çalışmaktadır. Herhangi bir marketten “adapter” almak istediğinizi belirterek dönüştürücü alabilirsiniz. Dönüştürücü vs. değişik kelimeleri pek anlayamıyorlar. Onlara göre standart priz şekli 3lü oluyor. Hatta birden fazla almanızı öneririm.
- İrlanda’ya gelirken 30kg bavul hakkınız olduğu için kırtasiye malzemesi, tişört, terlik, kozmetik ürünler(pahalı olanlar hariç) vs getirmemenizi öneririm. Zaten çok uygun fiyata bu ürünleri Dublin’de istediğiniz yerde bulabilirsiniz. Özel olarak kullandığınız bir kozmetik ürün, eşya vs. var ise getirebilirsiniz. Ayrıca mesela ülkede çok yerde aramama rağmen kareli defter satılmamaktadır. Kareli olarak sadece ince proje defteri bulunuyor. Bazı şeyler her ülkede popüler olmayabiliyor.
- Yemek ile ilgili çok fazla sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Fakat Türkiye’den her gıda veya bakliyat ürününü de getirmemenizi öneririm. Eğer çok tükettiğiniz, vazgeçemediğiniz ürünler var ise onları tercih etmelisiniz. Bunun dışında kendi deneyimlerine göre bazı bakliyat ürünleri getirebilirsiniz. İrlanda’da maalesef marka fark etmeksizin hiç bir pirinçte, fasulyede tat yok. Alışık değilseniz belli bir süre sonra özleyebilirsiniz. Onun dışında kuruyemiş bakımından çok az çeşit var. Hatta bizim ülkemize göre kıyaslandığında yok gibi düşünebilirsiniz. Onlarda daha çok soslu kuruyemişler tüketiliyor ve bizdeki gibi tuzlu fıstık, çekirdek vb. şeyleri bulmak çok zor diyebilirim. Onun dışında kolay kolay çikolata, gıda ürünleri, konserve vs. getirmenizi önermiyorum.
- İrlanda’da alkollü-alkolsüz içecek olarak her türlü çeşit bulunmaktadır. Sadece hatırladığım kadarıyla Türk rakısı ve Türk kahvesini çok aramıştım. Benzer ürünler var ama aynı tadı vermiyor. Bu yüzden eğer devamlı tüketiciyseniz rakı ve kahve getirmenizi öneriyorum. Rakı için bavula koymanıza göre yok. Havalimanında free shop bölümünden rakı alabilirsiniz.
- İrlanda’ya gelmeden önce ister yöresel ister turistik birkaç hediye mutlaka getirmenizi öneririm. Genelde öğrenciler eğitim biterken ve ülkelerine dönmeye yakın birbirlerine veya hocalarına hediye vermektedir. Bu yüzden küçük, basit şeyler dahi olsa getirebilirseniz iyi olur. İrlanda’da bulunan Türk marketlerinden bazı lokum, şekerleme vs. bulunabiliyor ama kaliteli bakımından pek iyi olmayabiliyorlar.
- İrlanda’da bir paket sigara 10-12euro arasındadır. Hangi ülkeden geldiği farketmeksizin öğrencilerin çoğu fiyatlar yüzünden tütün satın almaktadır. Eğer sigara tiryakisiyseniz mutlaka bavulunuza sigara paketi koymayı unutmayın. En kötü ihtimal Türkiye’den ayrılırken free shoplardan almayı unutmayın.
- İrlanda’ya gelirken devamlı kullandığınız ilaçlarını ve önlem amaçlı bazı basit ilaçları da getirebilirsiniz. Özellikle hava değişimi sebebiyle soğuk algınlığı, baş ağrısı vs. ilaçlarını az da olsa getirebilirsiniz. Bunlar dışındakilerin fiyatı uygun ve getirmenize gerek yoktur.
- İrlanda sağlık sistemi ülkemize göre biraz farklı ve pahalı diyebilirim. İrlanda’ya kısa dönem için gelenler tüm sağlık masraflarını kendileri karşılamak zorunda kalmaktadır. Uzun dönem gidenler zaten okul kayıtlarında zorunlu sağlık sigortası yaptırmaktadır. Bu sağlık sigortasının kapsamı ve neleri karşıladığını maalesef bilmemekteyim. İrlanda’da bir sağlık merkezinde muayene ücreti 50-100 Euro arasındadır. Acilde ise 100 Euro üstü bir fiyat çıkmaktadır. Genel olarak ufak rahatsızlıklarda eczaneye gidip direk derdinizi söyleyip ilaç alabiliyorsunuz. Benim okuduğum okulda yetkililer o şekilde yönlendirdi ve soğuk algınlığı vb. şeyler için hastaneye gitmenize gerek yok denildi. Ayrıca reçeteli ilaç kullanıyorsanız lütfen yanınıza getirmeyi unutmayınız. Bunun dışında her ihtimale karşı düzenli kullandığınız ilaçları ve soğuk algınlığı ilaçları yanınıza getirmenizi öneriyorum.
İrlanda Faydalı Bilgiler Devamı
İrlanda faydalı bilgiler yazısı çok uzun olduğundan dolayı ve rahat okunabilmesi için iki parçaya böldüm. Yazının devamını yine aynı şekilde sade bir biçimde ekledim.
- İrlanda’ya gelirken yanınızda şort ve rahat bir koşu ayakkabısı getirmenizi öneririm. Eğer durumunuz varsa İrlanda’da ikisini 100 Euro’ya rahatça bulabilirsiniz. Ülkenin her yeri yeşillik, park ve koşu yollarıyla dolu. Bazen okuldan veya başka yerden arkadaşlar sizi koşuya davet etmektedirler. Okul gezilerinde de koşu veya yürüyüş ayakkabısı çok önemli diyebilirim.
- İrlanda’da nerdeyse her 2-3 sokakta bir park bulunmaktadır. Bu parklarda 7/24 yürüyen, koşan insanlar görebilirsiniz. Özellikle haftasonları fit kalmak için ideal bir aktivite olarak tavsiye ederim. Şehir merkezindeki parklarda ise buluşma ve takılma yeri olarak da kullanılmaktadır.
- İrlanda merkezde her yerde kuaför mevcut. Şehir merkezi dışında da genelde 1-2 tane kuaför bulunmaktadır. Kuaför olarak hizmet veren çoğu yer unisex olmaktadır. Dublin City University’de ayrıca içinde de kuaför bulunmaktadır. Şehir merkezinde Türk ve Arap kökenli kişilerin işlettiği berberler de bulunmaktadır. Erkekler için sakal traşı 6-10 Euro civarındaydı. Saç kesimini tam hatırlamıyorum ama sanırım 15-20 Euro civarındaydı. Ayrıca işyerlerine göre fiyat değişmekte ve hepsinde bir panoda tüm fiyatlar yer almaktadır. Berber veya kuaför farketmeksizin önceden tüm fiyatlara bakmanızı öneririm.
- İrlanda’da küçük marketler dahil size alışveriş sonrası poşet vermemektedir. Kese kağıdı vb. şeyler ile de maalesef sınırlı şeyler alabiliyorsunuz. Yılın çoğunluğunda yağmur yağdığından dolayı yanınıza poşet, torba veya çanta getirmenizi öneririm. Genelde haftalık büyük marketlerden alışveriş yapılıyor ve yanınızda büyük poşetler götürmeniz gerekiyor. Bu poşetleri tanesi 1-2euro civarında marketlerden bir defaya mahsus alabiliyorsunuz. Eskiden bu poşet konusunu garipserken son yıllarda ülkemizde de uygulanmasıyla alışkınız diyebiliriz.
- İrlanda’da Leap Card ile otobüs, tramvay, tren vs bütün ulaşımlarda yolculuk edebilirsiniz. Leap Card’ı market, büfe vs. heryerden alabiliyor ve doldurabiliyorsunuz. Otobüslerde her seferinde kartınızı şöförün yanındaki cihaza okutup nereye gideceğinizi söylemeniz gerekiyor. Şöför söylediğiniz yere göre bir düğmeye basıp ona göre ücret ödüyorsunuz. Para verecek olsanız bile sistem yine aynı şekilde ve fiş alıyorsunuz. Parayla ödemeyi yalnızca bozuk parayla yapabiliyorsunuz. Eğer kağıt para verirseniz şöför para üstünü için size bir fiş veriyor o fiş ile para üstünüzü merkez ofislerden alabiliyorsunuz. Siz nereye gideceğinizi söyleyene kadar veya şöför anlayana kadar başka kimse otobüse binemez, geçemez. Trenlerde Leap Card’ı kullandığınızda sizlerden tam fiyat kesebilmekte indiğinizde tekrar okutarak bir kısmını geri alabiliyorsunuz. Uzak yerlere tren ile gidildiğinde ise biletinizi alırken öğrenci numaranızı mutlaka girmenizi öneriyorum. Tramvay ile seyahat edeceğiniz zaman durum biraz karışık diyebilirim. Tramvay duraklarında herhangi bir gişe, turnike veya görevli bulunmuyor. Tramvay durağının yanında birkaç tane bilet makinası bulunmaktadır. Burada ister bozuk para, ister kağıt para isterseniz de mevcut leap cardınız ile ödeme yaparak bilet alıyorsunuz. Bilet alırken nereye gideceğinizi, dönüş için alıp almayacağınızı da belirtiyorsunuz. Ondan sonra tramvaya biniyorsunuz. Nadir de olsa kontroller yapılmakta ve bileti olmayanlara çok yüksek cezalar uygulanmaktadır. Bu yüzden lütfen biletsiz yolculuk yapmayın.
- Her otobüs durağında otobüslerin geliş saatleri ve numaraları yer almaktadır. Bu konuda çok hassaslar ve hava durumu nasıl olursa olsun zamanında gelmektedir. Bazı durumlarda şehir merkezindeki duraklarda otobüs yeterince doluysa fazla yolcu kabul edilmiyor. Sizleri bir sonraki otobüse yönlendiriyorlar. Bu konuda kuralcı olduklarını belirtmek isterim. Ayrıca bir sonraki otobüs en fazla 15dk sonra gelmektedir. Akşam 23:00’ten sonra özel bir gün değilse bir kaç hat hariç hiç bir şekilde otobüs seferi bulunmuyor. Ayrıca otobüse sadece ön taraftan binilmekte ve inilmektedir. Bazen ise orta kapıdan da inebilirsiniz. Çok kuralcı bir ülke olduğundan dolayı sırayı beklemeden, uyanıklık yaparak ön taraftan girmek veya benzeri hareketleri yapmamanızı öneririm.
- İrlanda’da okul gezileri dahil herhangi bir tur, gezi için yanınızda bir çanta getirmeniz gerekmektedir. Çantanın içerisinde yemek, şemsiye, yağmurluk, kapüşonlu üst tarzı şeyleri getirebilirsiniz. Yanınızda yiyecek ve içecek getirmenizi mutlaka öneriyorum. Hem gittiğiniz yerlerde ülkemize göre fiyatların pahalı olması hem de çoğu yerde pek tesis bulunmadığından zor durumda kalabilirsiniz. Ayrıca neredeyse tüm öğrenciler, öğretmenler dahil yanında yemek getirmektedir.
- İrlanda’da özellikle öğrenci olarak bulunuyorsanız okuldan sonra gelen tüm davetleri kabul edip olabildiğinice gezmeye çalışın. Bu anı ve deneyimleri bir daha bulamayabilirsiniz. Ayrıca haftasonları dil okulları vs. de geziler düzenliyor mutlaka katılın. Gezi olmayan günler veya bir planınız olmayan günlerde bile evde vakit geçirmemeye çalışın. Dışardaki gezileriniz İngilizce için çok faydalı olacak zamanla fark edeceksiniz. Bazı günler hangi seviye olursa olsun günde 10 saat İngilizce konuşacaksanız ve bunu aylarca sürdürdüğünüzde mükemmel bir gelişme göstereceksiniz.
- İrlanda’da insanların çok yardımsever olduğunu söyleyebilirim. Herhangi bir yeri arıyorsanız, bir şey merak ediyorsanız mutlaka sorun. Adamlar işi gücü bırakıp, herhangi bir çıkarları olmamasına rağmen sizinle ilgileniyor. Ayrıca bazıları sizleri direk aradığınız yere kadar bile götürebilmektedir. Ülke genel olarak turistlere yönelik çok sıcak kanlı ve herkes yardım etmek için uğraşıyor. Bu aslında bir nevi ülke politikası da diyebiliriz. Yabancı öğrencilere karşı özellikle Dublin’de rahat edebileceğinizi belirtmek isterim.
- İrlanda’da market çalışanları, okul çalışanları veya komşularınız sizlere devamlı selam verebilmektedir. Bazen hiç tanımadığınız birini aynı sokakta bulunuyorsunuz diye sizlere selam verebiliyor. Bunu belirtmemin sebebi bazen Türk öğrenciler bu konuyu farklı yorumlayabiliyor. Oysa ülkede her yerde sizlere selam veren, hatırınızı soran veya nereden geldiğinizi merak eden insanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu şekilde aslında sokakta, markette, otobüste veya trende çok güzel sohbet edebiliyorsunuz.
- İrlandalıların büyüm bölümü Hristiyan ve Katolik’tir. Fakat genel olarak ülkede pek hangi dinden olduğunuzla ilgilenmezler. Genel olarak İrlandalılar sizin isminizle, geldiğiniz ülke ve ne iş yaptığınızla ilgilenmektedir. Kaldığım süre boyunca dinimi sadece bir kaç kişi sordu. Onların da tamamı göçmen veya müslümandı. Sadece Arap öğrenciler ve İran, Pakistan vb. ülkelerden gelen göçmenler ilk seferde dinimi, ibadetimi vs. sormuştu. Amerika veya diğer Avrupa birliği ülkelerine göre burada hangi dine mensup olduğunuz pek önemli değildir. Dil eğitimi aldığım Dublin City University’de mescit vardı. Ayrıca Dublin merkezde de camii ve mescit yerleri bulunmaktadır. Şehir merkezindeki yerlere hiç gitmedim ama ihtiyacı olan kişiler için belirtmek istedim.
- İrlanda’da arabalarda direksiyon sağ tarafta ve trafik soldan akmaktadır. Araç kullanmıyor bile olsanız nerden araba çıkacağını kestiremediğiniz için ilk başta trafikte dikkat etmenizde fayda var. Yaya geçidi olan yerler dışında yolu geçmeniz hem tehlikeli hem de çok kaba olarak görülmektedir. Ayrıca lütfen zorunlu olmadıkça trafik ışıklarına uymaya çalışın aksi haraketler diğer tüm yabancıları kötü göstermektedir.
- İrlanda’dan dönerken pasaportunuza herhangi bir çıkış damgası vurulmamaktadır. Sadece bileti ve pasaportu cihaza okutup devam ediyorsunuz. Havalimanında ayrıca İrlanda üretimi içkilerde çok uygun fiyatlar bulunmaktadır. Mesela Jameson viski için Avrupa’ya gidiyorsanız 40 euro, Avrupa Birliğine üye olmayan bir ülkeye gidiyorsanız 20 euro’ya alabiliyorsunuz.
- Eğitim için İrlanda’ya gidecekler mümkünse basit dilbilgisi kitabı dışında bir şey getirmesinler. Zaten mevcut mobil uygulamalar ve websitelerle her türlü sözlük ve eğitim içeriği bulunmaktadır. Ayrıca kitaptan okumak yerine direk sormak daha öğretici ve eğlencelidir.
- İrlanda’da standart bir kıyafet ile her türlü mekana girmeniz mümkündür. Fiyat veya konum dolayısıyla hiçbir mekanda bir kısıtlama söz konusu değildir. Ülkemizdeki gibi çeşitli marka sayılan mekanlarda giriş için kıyafetinizin temiz olması yeterlidir. Çok basit ve sıradan kıyafetlerle bar veya gece kulüplerine girenleri gördüğümü belirtmek isterim.
- İrlanda’da bar, cafe veya gece kulüplerinde çoğunlukla aldığınız her şeyi peşin ödüyorsunuz. Sadece bazı restoranlarda hesap olayı bulunmaktadır. Bunun dışında ülkede çoğu yerde benzer fiyat politikası bulunuyor. Mesela Starbucks tarzı kahve dükkanlarındaki kahve fiyatları ile sıradan bir yerdeki kahve fiyatları benzerdir. Restoran, bar vs. yerlerde bile kahve fiyatları benzerdir. Sadece yabancı kökenli yöresel restoranların fiyatları normalden biraz pahalı diyebilirim. Japon, Kore mutfağı vb. restoranlarda önceden menüyü incelemenizi öneririm.
- İrlanda faydalı bilgiler yazısı dışında sitemizdeki Soru-Cevap sayfasını ve diğer sayfaları da İrlanda’ya gitmeden önce mutlaka okumanızı öneririm. İrlanda faydalı bilgiler yazımızda yer almayan veya bulamadığınız içerikler varsa lütfen yorum bölümünden belirtiniz.
Merhaba,
Öncelikle soracağım sorunun cevabı varsa şimdiden kusura bakmayın lütfen.
Birkaç kez taradım ama gene de göremedim, gözümden kaçtı muhtemelen.
Ben de yorum yapan çoğu kişi gibi altı aylığına dil okuluna eğitime gitmek istiyorum. Fakat benim gitme amacım aynı zamanda orada kalmak. Dönmemek üzere. Bu tam olarak nasıl sağlanıyor İrlanda’da? Bu konuda bilginiz var mı? Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba,
İrlanda’ya gidip yerleşebilmek için birçok seçenek bulunmaktadır. Benim bildiklerim ve detaylarını İrlanda İş Olanakları sayfamızdan öğrenebilirsiniz. İş olanaklarında olmasının sebebi İrlanda’da yerleşik yaşayabilmek için bir maddi imkana ve gelire ihtiyaç duyulmasından kaynaklanmaktadır. Oradaki bilgiler dışında sorularınız olursa çekinmeden iletebilirsiniz.
Merhaba,
Ben bir arkadaşımla birlikte Eylül ayında Dublin’e gideceğim. Birlikte 6 aylık dil okuluna kayıt yaptırdık ve 2 hafta aile yanında birlikte kalacağız. Sonrasında da birlikte bir paylaşımlı evde oda kiralamayı planlıyoruz. Ve tabi ki bu 6 aylık süreçte part time olarak, kalan 2 ayda da full time olarak çalışmayı planlıyoruz. Sormak istediğim birkaç soru var cevap verirseniz çok sevinirim.
1) GNIB card için aldığımız randevuya gittiğimizde bizden 300 Euro, Pasaport, okuldan alınacak öğrenci mektubu dışında sürpriz bir şey istenme ihtimali var mıdır?
2) Dublin’de iş bulmamızı kolaylaştıracak püf noktaları varsa bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Nasıl bir taktik izlemeliyiz ?
3) Yanılmıyorsam Dublin’de çalışırken saatlik asgari 10 Euro gibi bir ücret kazanıyoruz. Bu ücret, haftalık 20 saat çalışma izniyle çarpılınca aylık 800 Euro gibi bir gelir elde ediliyor. Bu para ile sigara kullanmadığımızı ve alkol tüketiminin az olduğunu varsayarak, yukarıda belirttiğim gibi paylaşımlı bir evde konaklayarak yaşam giderlerimizi karşılamamız mümkün müdür ?
4) Paylaşımlı evlere ait ilanlara ulaşabileceğimiz birkaç site keşfettim. Bu tip evlere başvuru sürecinde nasıl bir yol izlememiz gerekir? Bizden depozito dışında başka bir güvence talep edilir mi, yoksa bizim gibi dil okulu öğrencilerinin bu tip evlerde konaklaması kolay bir süreç mi?
Merhaba,
1. GNIB için istenilen tüm evrakları tam olarak bilmiyorum fakat sürpriz diye birşey yok. 300 euro’yu nakit kabul etmiyorlar, herhangi bir kart ile ödenmesi gerekiliyor. Fotoğraf gerekiyor fakat orda mı çekiyorlar siz mi veriyorsunuz hatırlamıyorum. Onun dışında parmak izi veriyorsunuz ve 1 günde GNIB kaydını hallediyorsunuz. Fakat önceden randevuyu almış olmanız lazım yoksa orada çok vakit kaybederseniz.
2. İrlanda’da ben bizzat çalışmadığım için tüm bildiklerimi İrlanda İş Olanakları sayfamızda belirttim. Oradan detaylı bildiklerimi bulabilirsiniz.
3. İrlanda’da part-time maaşınızla konaklamayı ve bazı yaşam masraflarını karşılayabilirsiniz. Fakat tüm yaşam masrafları için maalesef yetmiyor. Bazı işlerde fazladan da çalış imkanı olabiliyor belki öyle bir şansla biraz daha fazla kazanırsınız.
4. İngilizce öğrenmeye gidiyorsanız açıkçası ben arkadaşınızla bırakın aynı evde kalmayı, aynı sınıfta bile eğitim almamanızı öneririm. Paylaşımlı ev arıyorsanız ikiniz ayrı ayrı bir eve taşının. Bu şekilde ikinizin de ayrı bir çevresi olur. Hem dilinizi geliştirir hem de haftasonları vs. beraber toplanırsınız aranızda Türkçe konuşmazsınız. Okulda da mümkünse ayrı sınıflara yerleşmeyi talep edin. Kız arkadaşınız dahi olsa aynı sınıfta olmayın.
Depozito dışında sizden birşey talep edilmez fakat evi görmeden bir ödeme yapmayın. Bunun dışında internet haricinde dil okulunda, cafelerde vs. panolarda ev arkadaşı arayan ilanları görebilir, mesaj atabilir ve direk evi görmeye gidebilirsiniz. Uygun fiyat adı altında okulunuzdan ve merkezden çok uzakta konaklama seçmemeye çalışın.
Paylaşımlı evlerden bazılarında bulundum. Çok temel bazı kurallar var onun dışında herşey rahat. Buzdolapta herkesin bir bölmesi yeri var. Duş, tuvalet kullanımı ve temizliği önemli. Eğer kafadengi ev arkadaşları varsa duşa giriş saati, eve giriş saati ve misafir getirme sorunu olmuyor. Bunun dışında mutfakta yemek yaptığında veya birşeyi kullandığında yemek bittikten hemen sonra yıkaman gerekiyor. Sonraya, akşama veya yarına bırakma durumu yok. Özellikle mutfak konusunda dikkatli olmanı öneririm, boşu boşuna sorun yaşama. Bunlar dışında küçük odadasın herkes kendi kafasına göre takılıyor. Akşamları ve haftasonları sohbet edebilirsiniz.
Cevabınız için çok teşekkür ederim, dediklerinize mutlaka dikkat edeceğim.
Merhabalar. Ben İrlanda da uzun dönem dil okuluna gitmeyi düşünüyorum. Bu sayede orada çalışmayı planlıyorum. Bu süreçte eşim yanımda gelebilir mi? O da orada çalışabilir mi? Eşim dil okuluna gitmeyecek.
Merhaba Gülşah,
İrlanda’da uzun dönem dil eğitimi aldığınızda siz yasal olarak part-time çalışabilirsiniz. Bu da açıkçası ancak konaklama ve bazı küçük masraflarınızı vs. karşılar. Okul ve diğer yaşam masraflarınızı kendiniz karşılayacaksınız. Orda bulunduğunuz sürenin sonunda full time bir iş bulup çalışma izninizi uzatabilirseniz kalma ihtimaliniz var. Eşinizin bu doğrultuda hiçbir hakkı bulunmuyor. Kendisi bir eğitime kayıt olmadan, iş bulmadan sadece turistik vizeye başvurabilir, aksi halde gelemez. Turistik vize de sınırlı verilip, çalışma imkanı bulunmamaktadır. Bu söylediklerim Dünya’nın her yerinde geçerli bir kuraldır. Bazı ülkelerde direk full time ve iyi gelirli bir iş bulununca eşinizi bir şekilde getirebiliyorsunuz. Fakat bunların da şartları bulunmaktadır. En başta eşlerden biri kim çalışacaksa full time iş olması, ikisinin de masraflarını karşılayacak düzeyde olması, sponsorluk kağıtları vs. diyebilirim.
Merhaba gnıb kartı almak için 3 bin Euro ödemek zorunlu mu acaba bu konuda herkes başka şey söylüyor
Merhaba Hatice,
Sanırım ücret konusunu yanlış anlamışsınız ya da size ileten yanlış anlatmış. GNIB kaydı için birkaç belge ve 300 Euro harç ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu ödemeyi de nakit değil kart ile kabul etmektedirler. 3000 çok yüksek bir rakam böyle birşey kesinlikle yok. GNIB hakkında bildiğim herşeyi ayrıca GNIB Nedir? sayfamızda bulabilirsiniz.
Merhaba, istanbul-dublin biletlerinin ucuzladığı herhangi bir dönem var mıdır acaba bildiğiniz?
Merhaba,
İstanbul-Dublin uçak biletleri genelde yılın tamamında standart fiyat üzerinden satılmaktadır. Bazen 3 ay önce veya 1 ay önce almak birşey ifade etmiyor. THY dışında direk uçuş yapan başka firma zaten yok gibi. Yaz aylarında İzmir veya Dalaman’dan tam emin değilim Dublin seferleri var. Onlarda fiyatlar daha uygun olabilir ama şuanki tarihlere göre biraz geç kaldınız diyebilirim.
Merhaba,
Ben bu haftasonu dil okulu icin 6 ayligina dubline gidecegim.
3 haftadir bilet bakiyorum ama tek yon 1800 civari. Bende garanti miles smiles karti oldugundan ve icinde millerim biriktigi icin 15.000 mil vererek business limitli bileti aldim. Extra 400 lira kusur de vergi odedim. Mil kredi karti alabilirsiniz bu durumlarda cok ise yariyor. 5000 liralik business bileti 400 e aldim ornekte belirttigim gibi.
Sevgiler
bi kaç hafta içerisinde irlandaya dil eğitimine gidicem aile yanında kalıcam 28 hafta boyunca okula kaydımı vs her şeyi yaptırdım fakat aklımda sorular var aile yanında internet vs kesinlikle var mı birde aylık giderim ne kadar olur son olarakta burdaki herhangi bi bankadan aldığımız banka kartıyla para çekebiliyor muyuz şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Sinan,
Visa ve Mastercard logolu tüm kartlarla kolayca para çekebilir veya alışveriş yapabilirsiniz. Her bankanın yurtdışına göre küçük komisyon masrafları var bilginiz olsun. Ayrıca kartınızın arkasında imza yerini imzalamınız ve ara sıra kartla alışveriş yaparken kimlik de görmek istyeyebilirler, bilginiz olsun.
Her evde, iş yerinde, dil okulunda internet vardı. Evde internet olmazsa eğer şansınıza mutlaka aracı kurumla ve aileyle görüşün ama sorun yaşayacağınızı sanmam. Herkesin masrafları farklıdır ve kesin belli bir rakam harcarsanız diyemiyorum. Ama haftalık 100 Euro gibi bir masraf çıkacaktır. Haftasonu geziler dahil ediyorum ortalama haftalık 100 euro normal bir masraf rakamıdır.
Selamlar ben de yazın irlanda ya gideceğim ingilizce kampı için sizce gelirken yanıma minimum kaç euro getirmeliyim ve orada kıyafettir parfùmdùr fiyatlar nedir alış veriş ve teknoloji için fiyatlar uygunmudur 20 gùn orada kalacağım son olarakta oradan ne tarz hediyeler getirebilirim ? Teşekkùrederim
Merhaba Buğra,
Popüler markaların fiyatları açıkçası ülkemizdeki fiyatlara yakın. İrlanda markaları ise daha uygun. Teknoloji aletleri ise ülkemize göre daha ucuz. Türkiye’den genelde koska tarzı mağazalardaki lokum, tatlı şeyler hediye olarak getiriliyor. İngilizce kampı olduğu için sanırım konaklamanız hazır ve yemek kısmını halletmişlerdir. Şahsi masraflarınız, hediye alımlarınız ne kadar tutar bilmiyorum fakat gezme ve eğlence için yanınızda 400-500 Euro bulundurun.
iyi günler. ben 6 aylığına dcu ya başvurmayı düşünüyorum. irlanda da aylık geçimim kaç euro olur? internette 400 500 euro ya oda kiralarindigini görüyorum aylık. bu konuda bi sıkıntı yaşar miyim? hoş türkiye de büyüdük oralarda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum ama yine de sormak istiyorum. bir de nereden başlayacağız basvurulara
Merhaba Yasin,
İrlanda’da konaklamalar genelde 500 Euro’dan başlıyor ve bir odanız oluyor. Bu fiyatlar Dublin için konuşuyorum. Aileyanı, öğrenci yurdu tarzı konaklamalar biraz daha pahalı oluyor. Yaşam masrafları ise okul, konaklama haricinde haftalık 100-150 Euro arası diyebilirim. Bu da öğrenci tarzı geçim olarak hesaplıyorum. Aileyanı kalındığında kahvaltı ve akşam yemeğine para vermemiş oluyorsun, öğrenci evi veya yurtta kalınca ise 3 öğün seni bekliyor ve genelde evde yapıp yemek veya çantada taşımak mantıklı diyebilirim herkes öyle yapıyor. Haftasonları dil okulunda geziler oluyor 15 Euro olan da oluyor 60 Euro olan da oluyor. Nerdeyse her hafta bu gezilere gidildiğinden ve pratik yapmak için avantaj olduğundan ilk 2-3 ay bu masraf oluyor ama sonra heryere gittiğiniz için 100 Euro masraf ile yapabilirsiniz. Alkol ve sigara kullanıyorsanız asıl maliyeti bunlar tutuyor. Alkol için birşey diyemiyorum haftalık 20-30 Euro ayırın ama sigarayı birakmayı düşünebilirsiniz. Çünkü bir paket 10-12 Euro gibi hiç gerek yok.
kenan@irlandarehberi.com mail adresime ad soyad, mail adresi ve dilersen tel numaranı(skype de olabilir) iletirsen beraber çalıştığımız bir aracı kurumdan DCU dahil birkaç dil okulunun güncel fiyatlarını göndermelerini sağlayabilirim. Sonra ise kendin bir karar verirsin gitmek istersen hem aracı kurum hem ben adımlar hakkında yardımcı oluruz.
Genel olarak gitmeden önce VFS Global’de yazan vize başvurusu için gerekli belgeleri hazırlaman, dil okulunu ayarlayıp ödemesini yapman ve dekontu, okuldan gelecek kabul mektubunu eklemen, en az 1 aylık konaklamayı ayarlayıp ödemesini yapman gerekiyor. Diğer evraklarla beraber vize başvurusu yapıyorsun. Süreç genel olarak böyle işliyor.
Merhaba;
İrlanda’da elektronik bir şey aldığımızda tax free geçiyor mu? Geçiyorsa nasıl bir işlem yapmamız gerekiyor? Tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilir misiniz?
Merhaba, Tax free AB ülkeleri arasında geçmiyor fakat İrlanda’dan Türkiye dönüşleri için bir bilgim yok en yakın zamanda öğrenip size bilgi vereceğim. Sadece bildiğim şöyle bir konu var. Mesela İrlanda markası Jameson viskileri havalimanında alırken AB ülkelerine gidenlere 40 Euro Türkiye’ye gidenlere 20 Euro şeklinde satıyorlardı ve almıştım.
Bilgi için teşekkürler.
Türkiye’ye dönüşte Iphone X alacağım için vergi iadesini merak etmiştim. Aşağıdaki web sitesinde bu konu ile ilgili bir bilgi var ama gerçekte öyle mi işliyor onu öğrenmek iştedim.
http://www.citizensinformation.ie/en/travel_and_recreation/travel_to_ireland/tax_free_purchases_for_non_eu_travellers.html
Merhaba Kadem,
Tax free konusunu araştırdım ve sorunun cevabını öğrendim. Öncellikle İrlanda’da diğer AB ülkelerinde olduğu gibi AB dışı ülkeye gidiyorsan Tax Free’den yararlanabiliyorsun. Mesela Iphone X alacağını söylüyorsun. Iphone X alırken o mağazada kasaya geldiğinde tax free istediğini belirtmen gerekiyor. Senden pasaport isteyecekler böylece özel bi fatura verecekler. Fakat her mağazada tax free yok o yüzden baştan sorman gerekiyor. Daha sonra dönerken havalimanında ya bilet check in yaptığın yerde ya da ilk güvenlik kısmını geçtikten sonra Tax free ofisi var, bulamazsan güvenliğe sorabilirsin. Oraya elindeki faturayı, pasaportunu ve telefonunu ibraz ediyorsun ve sana vergi iadesi yapılıyor.
Dikkat edilmesi gereken konu ise tüm kullanıcılar için yazıyorum;
Tax free’den sadece kısa dönem eğitim için gelenler veya turistik amacıyla gelenler yararlanabiliyor. İrlanda’da uzun dönem kalanlar öğrenciler göçmenlik bürosunda kayıtları olduğundan veya çalışma izni olanlar orada yerleşik sayıldığından bu haktan yararlanamazlar. Ayrıca mesela Almanya vatandaşı ama Türk pasaportu taşıyan gurbetçilerimiz de eğer pasaportlarında Almanya ikamet adresi veya veriliş yeri Almanya yazıyorsa yine Tax Free’den yararlanamazlar.
Merhabalar,
Öncelikle tüm arkadaşlar adına verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Sizler gibi destekçi insanların herhangi bir karşılık beklemeden böylesine yardımcı olma çabaları insanı umutlandırıyor.
Baştan sona heyecanla bir diğer soruya geçtiğim için tekrar verdiğiniz cevabı bulamadım.
Derlemek istersek part time iş bulabileceğimiz sitelerin isimlerini paylaşabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
https://www.irlandarehberi.com/irlanda-is-olanaklari.html
– İrlanda kökenli bazı büyük kariyer sitelerine üye olup iş başvurusu yapabilirsiniz. Bu sitelerden bazıları; Jobs.ie, irishjobs.ie, gradireland.com, ie.indeed.com, monster.ie
Teşekkür ederim.
Ben cevap yazana kadar siz diğer İş Olanakları sayfamızı görüp cevabınızı bulmuşsunuz 🙂 Ekim ayında bir aksilik olmaz ise sitemizin tasarımını yenilemeyi ve içeriklerimizi en güncel haliyle yayına alacağız. Özellikle İrlanda iş olanakları ve ingilizce eğitimi ile ilgili çok geniş bir araştırma yapıp sizlerin tüm sorularınızın cevaplarını içeren bir siteye dönüştüreceğiz.
Merhaba. Ben bir aylık dil kursu için dublin.e gelmek istiyorum. Pratik için aile yani mi yoksa roommate mi iyi olur. Ayrıca belki is bulup vizeyi uzatabilirim 6 ay kalmak için. Amacim daha uzun süre pratik. Bu mümkün mu acaba. Teşekkür ederim şimdi den.
Merhaba Muberra,
Öncellikle iki türlü vize seçeneği var. Kısa dönem 1-3 ay arasını kapsamaktadır. Oradayken bu vizeyi uzatma ihtimaliniz yok. Uzun dönemlerde ise 25 hafta üstü eğitim aldığınızda çalışma izni veriliyor ve ilk başta size yine kısa süreli verip oradayken uzatabiliyorsunuz. Bunlara dikkat etmeniz çok önemli.
1 aylık süreçte tabiki apart, roommate tarzı yerlerde kalmanızı öneririm. Fakat burada en önemli etken hangi seviyedeyken gidecek olmanızdır. İyi bir ingilizce seviyesine sahip olup gitmek çok daha yararlı olacaktır. Yoksa Elementary, Pre-Intermediate seviyesinde giderseniz 1 ay içinde biraz özgüven sahibi olursunuz, İrlanda’yı görmüş olup gelmiş olursunuz.
Merhaba
Ben irlanda’ya dil okulu için gelmek istiyorum ve aynı zamanda çalışmak çünkü şartlar araştırmalarım kadarıyla zorlu ve pahalı açıkcası birçok sorum var mail adresinizi paylaşa bilirseniz bilgi ve teçrübelerinizden yararlanmak isterim .
Merhaba, Bizlere “kenan@irlandarehberi.com” mail adresinizden istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Merhaba verdiğiniz bilgiler icin tesekkurler. Ben bu aralıkta dil eğitimi için altı aylığına Dublin’ e gideceğim. Sormak istediğim haftalık paylaşımlı konaklama da dahil ortalama harcamam ne olur? Gitmeden ve gittikten sonra hesaplanamayan giderler oluyor mu ?
Merhaba,
Haftalık paylaşımlı konaklama dediğiniz sanırım bir apart veya evde oda kiralamaktan bahsediyorsunuz. Şöyle hesaplamanızı öneririm. Okul, konaklama,uçuş, vize masrafları ücretleri dışında haftalık 100-200 euro ile geçiniyorsunuz. Burada sizin alkol, sigara kullanımınız etkili oluyor. Ayrıca konaklayacağınız yer okula yakınsa yürüyebilir değilse hergün 4-5euro yol parasını eklemelisiniz. Aylık bile alsanız yine bir masraf olmaktadır şuanki güncel fiyatı bilmiyorum ama aylık kart 100-120euro civarındadır.
Siz en kötü ihtimal haftalık 200 euro masraf olarak düşünün, daha azıyla da rahatça geçinirsiniz sürpriz yaşamazsınız. Uzun süre kaldıkça zaten masraflarınız da azalıyor sadece ilk başta biraz fazla harcıyorsunuz. Dil okulları haftaiçi etkinliklerini çoğu yakın ve ücretsiz yapıyor fakat c.tesi günleri geziler oluyor ve katılmanı da öneririm. Onlar ise 15-75euro arası gidilen yere ve özelliğine göre değişiyor. Uzun süre kalacağın için hepsine birden gitmek zorunda değilsin müsaitlik durumuna göre halledersin. Onun dışında alışverişlerini haftalık yapar ve sitemizde de belirttiğimiz uygun fiyatlı marketlerden yaparsan çok fazla harcaman çıkmaz. Sigara ve alkol konusunda bahsetmemin sebebi ise şöyle; 1 paket sigara 9-12euro civarındaydı. Alkol ucuz ama genelde dışarda içildiği için pahalıya geliyor yoksa evde, markette vs çok ucuz. Alkol tüketiyorsan da haftaiçi gitmekten kaçınırsan haftasonları gayet güzel eğlenebilirsin.
Onun dışında sitemizdeki Faydalı Bilgiler sayfasına bakabilirsen çoğu şeyin fiyatını ve ne götürüp götürmemen gerektiğini bildiğim kadarıyla belirttim. Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.
Merhaba,
Paylaşımlar ve bu güzel platform için teşekkür ederim, herkes özveriyle bilgi paylaşıyor umarım herkes için faydalı oluyordur.
Ben 19 ağustosta başlayan öğrenci vizesine sahibim. İlk etapta 4 aylık çıktı.
kursumu Dublindeki The English Academy den 26 hafta olarak aldım. Konaklamayı ilk 3 hafta aile yanı satın aldım. Okul vize konaklama vs masrafları çıktıktan sonra uçak biletimi de aldıktan sonra cebimde 15-16 bin tl kalıyor. Şu durumda bu para beni dublinde 6 ay idare eder mi. Zira sigara alkol vs gibi harcamalarım yok lüks ve keyfe keder yaşama tutkunu olmadığımı da varsayarsak bütçem beni ne kadar idare eder.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Cengiz, önceki sorunu detaylı olarak mail ile cevapladım. Bu soruna gelecek olursak elinde şuanki kurla 4bin euro ya yakın bir miktar var. 6 aylık süre içerisinde alkol, içki yoksa size yetecektir. Uygun fiyatlı marketlerden alışveriş yapar harcamalarınızı abartmazsanız bir sorun çıkmayacaktır. İlk 3 hafta zaten kahvaltı ve akşamyemeğini evde yiyeceksiniz masrafınız az olacaktır.
Merhaba.Ben, eşim ve 6 yaşındaki oğlumuzla Dublin’e yerleşmek istiyoruz.Ancak çalışma ve otururum izni aldıktan sonra oğlumuzu devlet okuluna kayıt yaptırabilecekmiyiz?Bu konuda hiçbir bilgi bulamadık.Uluslararası okulamı gitmesi gerekecek bilginiz var mı acaba?Tesekkürler…
Merhaba,
Maalesef bu konuda benim de bir bilgim yok. Uluslararası okul derken sanırım özel okuldan bahsediyorsunuz o şekilde zaten sorunsuz çözersiniz. Ben size şöyle bildiklerimi ifade edeyim. Dublin’de çok sayıda yabancı uyruklu çalışan ve orda yaşayan var. Bir kısmının hala düzgün ingilizcesi yok fakat ailece ordalar. O kadar yabancının olduğu bir yerde çocuklar ile ilgili mutlaka bir çözüm vardır merak etmeyin. Benim tanıştığım birkaç yabancı aile vardı onların çocukları biraz daha küçük olduğundan anaokuluna gidiyorlardı ve yabancı olmaları bir sorun yaratmıyordu.
Merhaba, TR de bir finans kurumda yönetici pozisyonunda çalılıyorum. Aylık kazancım 6000 TL civarında. Westportta bir iş buldum tr bağlantısıyla ve düşünme ve araştırma aşamasındayım. Merak ettiğim konular:
Aylık 2500 euro maaş işe TR deki 6000 TL kazancımın sağladığı yaşam standartları ile yaşayabilir miyim? Yoksa kıt kanaat geçinme seviyesinde mi olurum?
Westport nasıl bir şehir? Yaşam şartları, hayat pahalılığı vs?
Ev kiraları nasıl?
Araba almak istersem ortalama bir araba ne kadar?
Yıllık yasal izin ne kadar?
Şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Ben kendi görüşüme göre cevap vereceğim. Orda kaldığım süre boyunca deneyimlerime göre 2500 Euro iyi bir rakam ama Türkiye’deki 6bin ile değil de 3500-4000 ile ancak kıyaslanabilir. Ben kendim için Dublin’de 2000 euro ile rahatça geçinebileceğimi hesaplaşmıştım.
Westport’a oradayken hiç gitmedim hatta duymadım desem yeridir. Haritadan baktığımda Galway’e yakın olduğunu gördüm. Galway küçük ve eğlenceli biri şehirdi. Westport büyük ihtimalle ondan da küçüktür ve İstanbul’da bir mahalle kadar ancak vardır diyebilirim. İrlanda’da Dublin dışında Cork, Galway şehirleri biraz ön planda diğer şehirlerde yaşayanlar genelde haftasonu bu şehirlere veya Dublin’e geliyor. Hayat pahallılığı olarak en yüksek tabiki Dublin sonra Cork geliyor. Geri kalan şehirlerde tahminim %20-30 daha fazla birikim yapılabilir. Konaklama türü ve fiyatları için sitemizdeki Konaklama sayfasına bakabilir orda belirtilen fiyatlara göre Westport %20-25 daha ucuzdur. Ev kiralama gibi birşeye pek girişme pahalıya patlayacaktır. Mümkünse ilk başta oda kiralayarak daha sonra ise duruma göre birileriyle ev kiralayarak konaklamayı halledebilirsin.
Araba konusunda hiçbir bilgim yok açıkçası gerek de yok diyebilirim. Yıllık yasal izinler için geçenlerde bir arkadaşımıza gelen iş teklifine göre sana şunu söyleyebilirim. Genelde; Dini bayramlarda ücretsiz izin, yılda 2 hafta ücretli + uçak biletleri dahil veriliyor. Bunun dışında Dublin’de bazı şirketler haftasonu tatili dışında ayrıca aylık extradan 3 gün izin veriyor. Siz bunu birleştirip ay sonu olarak kullanabiliyorsunuz. Finans sektöründe özellikle böyle çalışan bazılarını gördüm ve devamlı memleketlerine veya gezilere gidiyorlardı.
Merhaba Tunca ben hala Dublindeyim Kenan bey cok daha bilgi sahibidir ama kendi tecrübelerimi de aktarmak istedim, şimdi bana konsolosluk yanlış vize vermiş benim geldiğim şirkette bunu düzeltmemiş burda gnib ye vizemi uzatmak için gittiğimde(d tipi veya c tipi vize alsanız da 3 aylık veriyolar ilk girişte c tipi ziyaretçi vizesi ve uzatılmıyo maks 3 ay kalıyosunuz, d tipi öğrenci vizesi oraya gittiğinizde uzatırsınız) benim ki c tipi imiş vizeler hakkında bilgim olmadıgı için şirketr güvendim burda bana ülkeyi terketmek için 10 günün var dediler o yüzden şirket önemli. Bu aşamada okulum devreye girdi okulların MEI üyesi olması onemli, hemen Ankaradaki İrlamds konsolosluğu ile iletişime geçtiler sonunda hatanın konsolosluktan kaynaklandıgı anlaşıldı ve vizemi uzattım bu yüzden okul da önemli , cok ucuza kursa giden arkadaşlarım da var kalma süresini uzatmak için ama kurlar bile farkediyo sen hiç konuşamadığın halde upper plus olabiliyosun bu iyi bişey değil elbette eğitim kalitesi, sosyal etkinlikler, hocalarla iletişimin, bir sorun olduğunda okulun ilgilenmesi çok önemli ben Alpha college dayım küçük bir okul olmasına ragmen cok iyi bence her konuda. Yani diger okullar hakkında fikrim yok ama kendi okulumu cidden tavsiye ederim. Yaşama gelince bence ev bulmak en büyük sıkıntı hostfamily ile kalmak cok pahalı, ev bulmak ise cok cok zor,herkes ev arıyo. İş bulmaya gelince pps var bazı şirketler veriyo hatta iş ta bulabilmem mümkün bence iş bulmak ev bulmaktan daha kolay eger part time bir iş istiyosan. Ama yine de kolay değil , hayat bence her yerde aşağı yukarı aynı Galway de biraz daha ucuz,konaklama çok ucuz Dublin e göre 🙂 ama iş konusunda daha zor. Mail adresimden ulaşabilirsen seve seve yardımcı olurum ben burda cok zorlandım ve başkaları hazırlıklı olsun diye tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. edilarakizilkaya@gmail.com adresim istediğin zaman yazabilirsin.
Merhaba Dilara,
Öncellikle geçmiş olsun sorununu çözdüğüne sevindim. Ben zaten sitedeki yazılarımda dil okulları kısmında MEI üyesi olmasına özellikle dikkat edilmesini belirttim. En pahalı okulu seçmek ne kadar gereksizse en ucuzunu da seçmek bence risklidir. MEI üyesi okulların çoğu zaten belli bir kaliteye sahip olduğundan onları tavsiye ediyorum. Sizin okulu beğendiğinize sevindim birileri sorarsa sizleri referans olarak gösteririm. İrlanda’da hayat Dublin’de akıyor fakat maddi duruma göre tabiki diğer şehirleri tercih edilebilir. Ben Dublin’den sonra Cork ve Galway’i tavsiye ediyorum. Galway’e gitmiştim ve çok hoşuma gitmişti. Umarım orda güzel zaman geçirir ve iyi bir eğitimle dönersin.
Arkadaşlar merhaba. Ben Tunca 24yaşındayım (ismim unisex bi isim olduğu için belirteyim,bayanım) Herkesin yazısını tek tek üşenmeden okudum. Ben bu yıl Temmuz-Ağustos ayı gibi İrlanda’ya 7aylık dil okulu için gitmeyi düşünüyorum ç. Bir kaç danışmanlık firması ile de görüştüm. Fakat insan ister istemez gene tedirgin oluyor. Bütün bu yazılanlar kafamda ki soruları birazda olsa yanıtladı açıkcası. Kendi adıma herkese teşekkür ederim 🙂 ben 2014 yılında grafik tasarım alanından mezun oldum ve hemen işe girdim. 2yıl çalıştım daha sonra 2016 Ağustos ayında işten ayrıldım. Ayrılma sebebim TR’de ki ingilizce kursum yarım kalmıştı be tamamlayıp daha iyi ingilizce için yurtdışına çıkmaktı. Ben kursu tamamladım şimdi okul araştırıyorum. Öncelikle
1) Cork,Dublin,Galway,Limerick şehirlerinden hangisini önerirsiniz? Dublin merkez olmasına rağmen yaşamın diğer şehirlere nazaran daha pahalı olduğu söyleniyor bu doğru mudur ? Dublinde prt time iş bulmanın daha kolay olduğu diğer bölgelerde daha zor olduğu söyleniyor? Bununda ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum açıkcası.
2) Tr de pre-intermadiate seviyesini tamamlamış olmama rağmen -grammerden nefret ederim :(- yazıda iyi olmasada konuşmada derim konulara girmeden basit bi ingilizce ile konuşabilirim. Belki kötü bir durum bu ama sonuçta orada dil okuluna gideceğim be daha iyi olsun diye oradayım.
3) vize de me gibi zorluklar ile karşılaşırım? Lendi durumumı anlattım. 2014yılında mezunum ve yaklaşık 1senedir çalışmıyorum. Sponsor olarak da abim devreye girecek.
4)7aylık okula gideceiim için iş bulmak zorundayım en azından kendi harcamalarımı ele alırım be daha çok aktif olurum. Zaten içe kapanık bir insan değilim arkadaş edinmem de sıkıntı olmaz falat tanii ki işk başlarda zorlanıcam yetersizlikten. Ufak çaplı da olsa gloria jeanste tr de barista be garsonluk yapmışlığım bar bu tarz şeylere de yabancı değilim.Ne yaparım nasıl yaparım?
5)şehir gözetmeksizin okul önerisi ne yapabilirsiniz? Şirket bana griffith okulunu önerdi siz ne düşüniyorsunuz?
Evet orada Türk ile fazla muhabbet etmek çok iyi birşey nereye gidersen gidin bu böyle. Ama gene de insan en azından 1Türk yanında bulunsun istiyor hele ki başka ülkedeysen. Takıldığım konuşarda yardımcı olabilmek hasret giderebilmek için 🙂 ayrıca şuan hala orada olan arkadaşlar varsa bana mail ile ulaşabilirlerse çok sebinirim. Şimdiden herkese teşekkür ederim
Merhaba,
Sorularınıza olabildiğince kısa kısa cevaplayalım.
1) Dublin başkent olduğu için özellikle konaklama konusunda biraz pahalı ama hayat da açıkçası orada geçiyor. Dublin’den sonra Cork şehri var ama orası da fena değil. Okul fiyatları şehre göre %10-15 farkedebilir ama konaklama daha uygun olacaktır. Onun dışında masraflar benzerdir. Açıkçası Galway ve Limerick 2 gittim gayet güzel şehirler fakat küçük ve iş bulma dışında sosyal hayat da sınırlı olduğu için ben olabildiğince Dublin diyorum.
2) Türkiye’den hangi seviyede olduğunuz açıkçası çok önemli değil. Genelde Pre-Intermediate ve Intermediate seviyesinde gelenler aslında aynı seviye oluyor. Oraya öğrenmek için gidiyorsunuz o yüzden hangi seviyeden olduğunuzdan çok olabildiğince dolu şekilde gidin ki daha hızlı ilerleyebilmek mümkün olsun. İlk 1-2 hafta ister istemez herkeste bir tutukluk oluyor sonra anormal biri değilseniz açılıyorsunuz.
3) Vize için gerekli belgeleri VFS Global’ın sitesinden bulabilirsiniz. Açıkçası çok aşırı şeyler istemiyorlar. Uzun dönem için gidenler için maddi konuları halletiğinizde kısa süre vize onaylanıyor. Sitede uzun dönem için 1.5 ay yazıyor fakat şu aralar 8-10 iş gününde çıkıyor.
4) Okul ve iş olayı şöyle oluyor; Siz zaten uzun dönem gidiyorsunuz ve çalışabilmeniz için en az 25haftalık veya üstü dil eğitimine yazılmanız gerekiyor. Size buradan kısa dönem vize veriliyor ve oraya gidiyorsunuz. Daha sonra oraya gittiğinizde okuldan da yönlendirirler göçmenlik bürosuna gidiyorsunuz ve uzun dönem için başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Yani ilk 1-1.5 ay zaten yasal olarak çalışamıyorsunuz. Sonrasında size part time çalışma hakkı veriliyor ve size yeteneklerinize, şansınıza göre iş bulup çalışıyorsunuz. 25haftalık sürenin sonunda ayrıca isterseniz size + 2 ay daha çalışma hakkı tanınıyor. Yani okul olmasa da kalabiliyorsunuz. Bu 2 aylık çalışma hakkı part-time mi full time mi tam emin değilim.
5) Açıkçası ben direk şu okula gidin vs. demek istemiyorum. Genel olarak çoğu dil okulunun kalitesi aynıydı. Sadece bazı okulların yeri, kampüsü vs. daha iyi oluyor. Yani en pahalasına gitmenize gerek yok ama en ucuzunu da seçmeyin ki bir binadan oluşan kurslar da mevcut. Ne kadar kalabalık ve aktivite doluysa o kadar iyi zaman geçiriyorsunuz. Onun dışında eğitimler benzer. Şehir olarak tabiki her zaman Dublin diyorum.
Bunların dışında eğer ilginizi çekerse “kenan@irlandarehberi.com” mail adresime gitmek istediğiniz dönemleri, adınızı, mail veya tel adresinizi belirtirseniz size benim gittiğim firmanın güncel fiyatlarını gönderebilirim. Böylece isterseniz karşılaştırma yaparsınız. Bu hafta zaten sitemizi güncelleyeceğim website üzerinden de bazı yeni bilgileri edinebilirsiniz.
merhaba Refika. Ben dil okulu ile geldim ve henuz gnib den oturma iznimi alamadim. GNIB den oturma karti alamadigim icin is basvurusu yapamiyorum. Is konusu biraz sikinti burda benim burda tanidigim kisiler elden cv dagitiyorlar, online basvuru yapiyorlar ama donus alamadilar hala. sen wat ile geleceksen zaten oncesinde ayarlamis olursun isini heralde yani burdan aramaya kalkarsan sansinin yaver gitmesi lazim maalesef.
Burayı sohbet alanına çevirmek istemem ama içimizdeki irlandalı Dublin de misiniz?
merhaba dilara bende bu sene içinde irlandaya work and study programıyla gitmeyi düşünüyorum, sizde mi o programla gittiniz iş bulabildiniz mi ne gibi zorluklar yaşadınız? yeni gitmiş birilerinin deneyimine ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.
Mesajınızı onayladım şuanda İrlanda’da olan arkadaşlar görürse cevap olarak direk yazabilir.
Şu an Dublin’de olan var mı acaba? Ben yeni geldim ve Türk kimse yok:( Azıcık kafayı yemek üzereyim.
merhaba, facebook,google,ebay gibi yerlerde epey turk var calisan, ama genelde iste olurlar, sehrin degisik semtlerinde kaliyorlar.
dublinde turk kahvehanesi var, ama irlandaliyla evli turk erkekleri yada bos geezen erkekler takiliyor, meydana yakin yerde food hall orda bir iki turk oldugunu iddaa eden yemek-restorant sahibi var, fazla turkle konusma, iritbatta olma nede olsa dil okumaya geldinse.. ? Dublin yerlisinin aksanini almamaya calis ,zaten en baslarda anlamazsin.
galway, clare, limerick bolgerinde fazla turk yok, sayili aile yada bos gezen bekar turkler var,
bende bu taraftayim.yolun duserse ugra, 🙂 sutlu cay icek.
Merhaba Hazan kosturmaktan yeni goruyorum uzgunum. Suan Dublin deyim Alpha college okulum
Merhabalar. Bende ocak ayında 24 haftalık bir dil okulu(Alpha college) için Dublin’e gidiyorum. Vizem onaylandı ama danışman şirketim 6 aylık dil okulu için 8 aylık vize alabileceğimi söylemişti ne yazıkki sadece 6 aylık vermişler sanıyorum 2 aylık full time bir çalışma iznimiz oluyor ve onu da oraya gidip göçmen bürosundan alabiliyoruz. Yani ilk etapta az bir süre için vize veriyorlar. Araştırmalarım sonucu part time iş bulmak için gerçekten cok şanslı olmamız gerekiyor.:) Benim de en çok endişendiğim konu göçmen bürosuna gidip oturma izni alabilmek, bunun için önce bankadan(anlaşmalı bankalar değişiyormuş) hesap açtırmanız ve banka kartı çıkarıp hesabınıza 3000 euro yatırmanız gerekiyor, göçmen bürosunda 300 euro oturma izni için ödüyormuşsunuz ve 3000 euro en az hesapta göstermeniz gerekiyormuş. Tabi daha sonra bürodan randevu alınması gerekiyor ve şanslıysanız en erken 1 hafta sonraya veriliyormuş. Tabiki ben daha önce yurtdışına çıkmadım, İrlanda’nın prosedürlerini bilmiyorum. Oraya dil eğitimi için giden birkaç arkadaşımdan, internet araştırmalarından ve danışmanımdan duyduklarımı aktarmak istedim. Faydali bilgiler için de çok teşekkürler, notlarımı aldım. Eğer şuan orada olan veya gidecek olanlardan bu mesajımı gören varsa ve benimle iletişime geçebilirse çok memnun olacağım.
Merhaba Dilara, vermiş olduğu bilgiler için çok teşekkür ederim. Birçok arkadaşım en azından masraflar ve banka için gereken ücretleri sayende öğrenmiş oldu.
İrlanda açıkçası okulun süresine, uçak biletinize göre vize veriyor ve daha önce fazladan verdiğine hiç şahit olmadım. Bu konuyu çok sorun etmeyin bence. Göçmen bürosu için şöyle birşey öğrendim. Okuduğunuz okulda bir ofis var ve burada çalışanlar sizin sadece okuldaki sorunlarınızla değil aynı zamanda konaklama, göçmenlik bürosu vs. konularda da yardımcı oluyorlar. Benim okuduğum okul da aynı şekilde birçok farklı konuda bana yardımcı olmuştu hatta maç bileti konusunda bile. Yurtdışına ilk defa çıkıyorsan tabiki bazı zorluklar karşına çıkabilir ama çok kafana takmadan ilerlemeni öneririm. Sonuçta oraya eğitim ve eğlenmek için gidiyorsun tadını çıkar. Göçmenlik bürosu dahil diğer konuları rahatça halledersin. Kaldığın süre boyunca birçok arkadaş edineceğin için belki birkaç kişi beraber bile başvurabilir böylece seni yönlendiren de çıkacaktır. Şimdiden iyi yolculuklar
Bütün bu bilgiler için ben teşekkür ederim, gidecekler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Dilara merhaba. Ben de Dublin’e yeni geldim. 24 haftalık dil okulu kaydı yaptırdım. Sen hangi okuldasın?
Merhaba ,
2017 şubat ayı gibi irlanda’ya 24 haftalık dil eğitimi için gitmek istiyorum. Malvern House Dublin dil okulunu araştırıyorum, öncelikle bu okul hakkında bilginiz var mı? 24 aylık ücret aşağı, yukarı 4200 £ ya denk geliyor. Daha uygun dil okulları varmıdır? Ekstra olarak intermediate seviyesindeyim lakin speaking hiç yok desem yeridir. iletişim kurmakta sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum, girişken ve istekli bir insanım lakin bürokratil işler beni çok korkutuyor. ( Göçmenlik bürosu, çalışma izni vs ) Yazdıklarınızı okuduktan sonra şu kanaate vardım ki, sanırım dublinde hayat çok pahalı. Ben çok uzun yıllardır garsonluk yapıyorum, dublin de bar, cafe veyahut bir restaurantta iş bulabilir miyim? ne kadar kazanırım? hayatımı idame ettireceğim cüzzi rakam sizce nedir? ( bu elbet kişiye göre değişir lakin lüks olan bütün harcamalardan kaçınabilirim. sigara dahil. )
Son olarak sormak istediğim hesabımıza yatacak olan miktar ne kadardır? ben çok cüzzi bir rakamla oraya gidebilirim ve iş bulamama durumum olursa kelimenin tam anlamıyla bir hüsran yaşayıp geri dönmem gerekebilir. çünkü yalnız yaşıyorum ve türkiye’de bana garantör olacak hiç kimsem yok.
sorularıma cevap verme nezaketini gösterirseniz inan çok mutlu olurum. Çok teşekkürler.
Merhaba Batuhan,
Ben 2014 yazında gittiğimde 5-6 okul incelemiştim çoğunluğu zaten haftalık 150-170euro arasındaydı. Malvern House okulunu sadece isim olarak biliyorum eğer aracı kurum ile fiyat aldıysan bu şekilde olması normal çünkü hatrı sayılır bir kar ekliyorlar. Ben genelde şöyle bir tavsiye veriyorum. Kimden ve nereden fiyat aldığınızdan çok 3-4 seçenek sunmalarını isteyin. Hatta bazılarından okulun yakınında size sundukları konaklama seçeneklerini de öğrenin ve bütçenize göre seçim yapın. Haftalık 10-20 daha ucuz okul olabilir fakat 50-60 fark varsa zaten o okulun eğitiminden de biraz şüphelenin.
İngilizce seviyeniz veya konuşma pratiğiniz yok diye endişe etmeyin. Çok iyi biliyorum diyenler bile ilk hafta fln zorlanıyor. Ayrıca Türkiye’de ne şekilde eğitim alırsanız alın yabancı bir ülkede konuşmak kolay olmuyor zamanla halledersiniz. Asıl farkı dönmeye az zaman kalınca geldiğinizden çok ilerde olduğunuzda anladığınızda anlıyorsunuz.
Göçmenlik bürosu hakkında inanın fazla bilgim yok. Dublin tabiki pahalı bir şehir özellikle ülkemize göre fark var. Tabiki biraz tutumlu olmak gerekiyor fakat yeme-içme başlığında yazdığım gibi fiyatlar bazen bizi zorlayabiliyor. İş konusunda ben özellikle gitmeden önce internetten iş bakın diye belirtiyorum ki orada zaman kaybetmeyin. Çalışma izniniz olacağı için iş bulabilmeniz çok zor olmayacaktır ama araştırmanız gerekiyor. İş ilanları dışında okulllarda, starbucks tarzı yerlerdeki panolarda yer alan ilanlara da mutlaka bakın. Maaş veya ücretler hakkında bilgim yok fakat ülkemizdeki kadar çok çalışılmıyor bunu biliyorum.
Faydali bilgiler sayfamızı okursan tasarruf edebilmeniz için bazı konuları belirttim. Ben giderken de kendi paramla ve kendi sponsorum olarak belirterek gittim. Siz planınızı en kötüye hazırlıklı olacak şekilde yapın daha iyi olacaktır. Umarım herşey istediğiniz şekilde olur.
Batuhan merhaba, ben Malvern House dil okuluna gidiyorum. Aslında başlaylı 1 hafta oldu. Araştırırken ben de daha uygun bir okul aradım. Fakat aşağı yukarı fiyatlar böyle. Okul şimdilik fena değil gibi. Ama ilerisi için bir şey diyemeyeceğim. Ama öğrenciyle ilgileniyorlar anladığım kadarıyla. Bir de ben ilk ay aile yanı konaklamaya karar verdim. Ve aile çok iyi çıktı. Karar verirsen bana ulaşabilirsin?(Gerçi ben de henüz acemiyim.)
Merhaba. Ben başka Batuhan karışmasın Batuhan’lar Bende Nisan ayında MalvernHouse a 25 haftalık program için gelmeyi planlıyorum. Daha rahat konulabileceğimiz bir platform olursa çok yardımın dokunur. Şimdiden teşekkürler
Merhaba Batuhan 2 diyelim size, Hazan hanım kabul ederse ben sizin mail adresinize kendisinin mail adresini veririm o şekilde iletişim kurabilirsiniz. Açıkçası Dublin’de zaten aynı döneme denk geleceksiniz fakat ben çok fazla Türklerle takılmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü ingilizce eğitim için gittiğiniz bir yere mümkün olduğunca az Türk veya Türkçe bilenlerle görüşmenizi öneriirm.
Hazan hanım ayrıca mail yerine facebook, twitter linkini yazarsa o şeklinde yorumu onaylayabilirim sizde eklemiş olursunuz.
Merhaba
Ocak ayında İrlanda’ya dil eğitimine gidiyorum.İlk ay olarak aile yanını seçtim.Kira haricinde nasıl bir harcamam olacağını kestiremiyorum . Yanımda toplu para olacak ve ne kadar gerekli olmasıyla ilgili az çok hesap yapıyorum ama ne kadar doğru. İrlanda’ya 6 aylık vize vermediler kursum 6 aylık onun için vize uzatmam gerekiyormuş bunun için de bir ücret varmış.Hesap açma işlemi içinde bir ücret varmış yani gittiğimde kalacağım maliyeti analiz etmeniz mümkün mü?
Çok teşekkür ederim…
Merhaba,
Tam maliyeti kestirmek çok zor tamamen size bağlı fakat aklımda kalan bazı şeyleri kısaca paylaşayım. Aile yanı kaldığınızda kahvaltı ve akşamyemeği mevcut. Yani günde 10euro yemek, 5-10euro arası yol ücreti masrafınız kesin gibi. Aylık düşünürseniz de min. 300-400euro yemek, 100-120euro da yol parası harcayacaksınız. Alkol durumunuzu bilmiyorum fakat haftada bir bile gece çıksanız ki çıksanız iyi olur + diğer günlerdeki kahveler, çaylar derken 300euro civarında eğlence parasını da düşünün derim. Haftasonları her dil okulu gezi düzenliyor mutlaka birtanesine katılmanız iyi oluyor hem eğlence hem sosyal olmak için bu da ayda 100-150euro civarında bir fatura çıkartıyor. Gezilerin uzaklığına göre ücretsiz olan da var 15euro olan da 50-60euro olan da diyebilirim. Bunlar dışında ki alışveriş masraflarınız, sigara kullanıyorsanız masraflarınız size göre değişkenlik gösterir. Aile yanından çıktığınızda ise yemek masrafı bi 300euro fln daha ekleyin derim. Birde özellikle ilk 1-2 ay belki fazla harcarsınız fakat zamanla azaltmaya başlıyorsunuz.
Vize konusunda benim bildiğim kadarıyla kısa dönem verdilerse orada uzatmak mümkün değildi. Türkiye’ye dönüp halletmemizi istiyorlardı. Eğer sistem değiştiyse bilemem orada bulunan göç müdürlüğünden halledeceksiniz. Hesap açma dediğiniz konuyu anlayamadım. Uzun süreli kalacak kişilerde banka hesabı açmalarını istiyorlarsa onun bir maliyeti yok sadece hesaba para koymanızı isteyebilirler. Zaten bütün paranızı nakit olarak taşımanızı önermem. Bir kısmını nakit, bir kısmını atm kartında bir kısmını da isterseniz İrlanda’da bir bankada hesap açarak kullanabilirsiniz. Ben kısa dönem kaldığım için ihtiyaç duymadım.
Merhabalar,Eşim ve ben İrlanda da 25 haftalık dil okuluna gitmeyi düşünüyoruz. Dublin City Unıversity ile görüşmeler yaptık. Türkiyede ki aracı firmalar ile hiç görüşmeden direk okula mail attım ingilizcem ana dil seviyesinde olmasa bile maillerime çok güzel cevaplar aldım. Dil okulu ve fiyat arayışımız sürüyor ama DCU da karar kıldık diyebiliriz.Kendi başımıza iş yaptığımız için sadece forumları okuyarak birşeyler öğrenebiliyoruz. Açıkçası kazıklanmak istemiyoruz bütçemiz malesef sınırlı.çoğu şeyi zaten yazmışsınız ama yine de bu konuda bana yardımcı olmak isteyen arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşmalarını istiyorum.
Merhaba,
Bende zaten bir aracı kurumla gitmiştim ama normal acenta tarzı bir yer değildi. İrlanda’da yaşayan birisinin kurumuydu oradayken halletmişlerdi bana telefon ve mail üzerinden yardımcı olmuşlardı. DCU açıkçası gayet güzel bir okul ve yabancı öğrenci işlerindekiler de çok ilgili kişilerdi. Gerek şartlar gerek fiyat konusunda ellerinden geleni yapacaklarından eminim. Gittiğinizde zaten özellikle Shima’nın güleryüzlü kişiliğini farkedeceksiniz 😉
Merhabalar
Pazarlık yapma gibi bir durum oluyor mu İrlanda da ya da okullar için indirim talebinde bulunsak ayıp mı olur? hani iki kişi geliyoruz 25 haftalık uzun bir süre gibi.. birde ilk ay aile yanında kalmayı bu arada kiralık ev bakmayı planlıyorduk ama okuduklarıma göre kiralar pahallı.Ne öneriniz var iki kişi konaklama için en uygun?
Pazarlık tabiki yapabilirsiniz siz güzelce iki kişi olduğunuzu ve uzun süreli bir eğitim alacağınızı eğer mümkünse fiyat konusunda yeniden bir değerlendirme yapıp ona göre size dönülmesini rica edebilirsiniz. Kiralık ev hep pahalı hem zaten pek tercih de edilmiyor. Aile yanı haricinde çift olarak Airbnb sitesi tarzında sitelerde oda kiralayarak da yaşayabilirsiniz. Genelde yaşlı bir çift veya tek yaşayan kişi müstakil evinin bir bölümünü kiralıyor. Siz direk büyük odayı kiralayın eviniz gibi rahat edersiniz. Evin herşeyinden yararlanıyorsunuz, kahvaltınız da hazır oluyor. Ev sahibi, siz dışında belki 1 odası daha varsa onu da kiralıyor ya da öyle kalıyorsunuz. Bir nevi aile yanı oluyor fakat çocuk olmuyor, daha rahat ve merkeze yakın oluyor. Aile yanında kaldıktan sonra bu tarz evlere oradayken de bakabilir msj atıp direk ziyaret de edebilirsiniz. Ayrıca bana dinlerseniz eğer kaldığınız yerde memnun olmazsanız hemen başka yere geçin boşuna zaman kaybetmeyin seçenek çok.
Merhabalar,
Dil okulu ile mail üzerinden görüşüyoruz ödeme yapmaya yakın mail attığım da söylediğiniz gibi sorayım belki yardımcı olurlar . Birde İrlanda ya indikten sonra yapılması gerek şeylerin sırası var mı.? polis göçmenlik okul vb..çalışma izni de var sanıyorum oradaki ihtiyaçlar için çalışmayı da düşünüyoruz. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Açıkçası ben kısa dönem gittiğim için belirli şeyleri biliyorum. Ülkeye girip yerleştikten sonra okulda size kitap, kimlik vs. veriliyor. Ayrıca belli bir süre içerisinde okuldaki öğrenci işlerine gidin şu mailleştiğiniz kişilerle tanışacaksınız onlar size gerekli belgeleri verir ayrıca Dublin’deki göçmenlik bürosunu da tarif ederler. Göçmenlik bürosu sizden birtakım belgeler isteyecektir bunları tamamladıktan sonra size çalışma iznini de içerek bir kimlik vereceklerdir. Uzun dönem kalanlar göçmenlik bürosunun istediği belgeleri yazacaktır burayı okuyan olursa fakat okula kayıt olduktan sonra mail ile de sorabilirsiniz şimdiden hazırlamış olursunuz.
Merhaba,
Part time iş olanakları neden bu kadar zor? İngilizce pratik eksikliğinden dolayı mı bu süreç iş bulunmasına olumsuz yansıyor? ilk bir kaç ayda kendimizi ifade edebilecek düzeye geliriz diye düşünüyorum o zaman part time iş bulma kolaylaşır mı? Bir de Dublin gece güvenli bir şehir midir? Özellikle akşam 9 dan sonra gasp hırsızlık olaylarının çok olduğunu okumuştum bir sitede , ne derece doğrudur? Teşekkürler.
Merhaba Nuran,
Part-time iş olanakları aslında zorluğundan çok az sayıda olması biraz sıkıntı. İrlanda Cumhuriyeti çok güzel bir ülke ama ekonomisi o kadar iyi değil. Yani Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya ile kıyaslanamaz. Belli sektörlerde büyük firmaların bulunduğu, geleceği parlak ülkelerden ama ekonomi yavaş ilerliyor. Bu yüzden basit işlerde part-time ilanları var ama her sektörde malesef yok. Büyük firmalar da daha çok uzun süreli ve kendi şartlarına uyan eleman arıyor.
İngilizce seviyenizi bilmiyorum fakat eğer biraz girişkenseniz 2-3 ayda kendinizi rahatça ifade edebilirsiniz. Fakat iş ilanına bağlı olarak bu bazen yetmeyebilir buna dikkat etmek gerekiyor. Dublin açıkçası çok güvenli bir şehir. Özellikle İstanbul’a göre çok güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Internette neler okudunuz bilmiyorum fakat hırsızlık vs. her ülkede var. Siz normal şekilde dikkat ettiğiniz sürece hiçbir sorun yaşamazsınız. Birde nette birkaç haber yüzünden bunun genelde böyle olduğunu düşünmeyin. Okulda çantamı, bilgisayarımı rahatlıkla bırakıyordum kimse dokunmuyordu bu tavsiye edilmiyordu. Arkadaşım otobüste para dolu cüzdanı unuttu ertesi gün merkez ofisten teslim aldı. Şehirde gitmediğim semt ve girmediğim ortam kalmadı açıkçası sorun yaşamadım. Hatta 2-5 ay boyunca 2 kavgaya şahit oldum ikisini de bizim ortadoğulu ülkelerinden gelenler yapıyordu. Yabancıların genel olarak oturduğu semtler, gezdiği yerler vs. bellidir. Bu yerlerde sabaha kadar hiçbir sorun yaşanmıyor. Şehrin elbet belli yerleri vardır sorunlu olan ama siz zaten oralarda olmayacaksınız. Yine de dediğim gibi azami şekilde dikkat ederseniz yeterli oluyor. Türkiye gibi bir yerde hayatta kaldığımız için orası inan film senaryosu gibi geliyor.
Teşekkür ederim.gayet açıklayıcı oldu.fakat Oraya gelmişken İngiltere ye gitmek istiyorum.irlandadayken İngililtere vizesini Nasıl alabilirim?ne öneririsiz
Herkese iyi akşamlar.hocam bilgiler için çok teşekkürler.ben ekimde gidicem yaklaşık 7ay dil okulu için.benim İngilizce seviyem ortalama üstü sayılır.grammar falan pek alakam yok fakat konuşurken sıkıntı çekmiyorum.benim merakım okula fazla gitmeyi düşünmüyorum iş bulup daha sosyal olup akıcı bir speaking ile dönmeyi düşünüyorum.iş imkanları nasıldır ve bu insanlar kuralcılar mıdır?haftalık 20 saat çalışma izni veriliyor mesela ben haftada 50 saat çalışmak istesem aynı Türkiye’de ki gibi neler olur?son sorum ise İrlanda vizesi ile İngiltere ye direk gidebilir miyim?premier lig hastası birisi olarak hazır oralara gitmişken Liverpool’a gitmek zor mudur?şimdiden teşekkürler
Merhaba Eren,
Birincisi dil okulu için grammer önemli diğer türlü başarılı olmak, seviyeyi geçmek vs imkansız aylarca aynı seviyede kalırsın. Okula gitmemek aslında hiç doğru bir karar değil. Okul zaten günde 3-4 saat sürüyor. Part-time iş için hiçbir sorun teşkil etmiyor aksine sana artısı olacaktır.
İrlanda açıkçası kurallar konusunda gördüğüm kadarıyla gayet katı. En basitinden marketlerde vs bedava poşet dahi verilemiyor. Fazladan çalışmak tabiki işyerine bağlı ama büyük kuruluşlar kesinlikle buna müsade etmez. Diğer bir konu eğer çalışmayı düşünüyorsanız şimdiden iş bakmanızı öneririm. Oraya gittiğinizde zaman kaybederseniz. Ayrıca çalışma hakkına sahip olmanız demek hemen iş bulabileceksiniz demek değil, bu yanlışa düşmeyin. Oradayken aylarca işsiz gezeceğinize şimdiden işi ayarlayıp ondan sonra gitmenizi öneririm.
İrlanda vizesiyle maalesef İngiltere ve İngiltere’ye bağlı olan Kuzey İrlanda’ya gidemezsiniz.
Merhaba ben ekim ayında ırlandaya dil eğitimi için gitmeyi düşünüyorum ve 2 hafta içerisinde vizeye başvuracağım ben dış ticaret bölümünden mezun oldum bu ocak ayında, dolayısıyla dil eğitimi almak zorundayım merak ettıgım vıze verırlermi , vize için bankaya para göstereceğim Ama bu hesap daha yeni açılmış bir hesap ve amacımı açıklayan bir niyet mektubu yazacağım sizce vize alabilirmiyim yada alma olasılığım yüksek mı
Merhaba,
Genel olarak zaten herkesin hesabına para yatırıp gösterdiği hesap yeni oluyor özellikle euro hesabı herkes yeni açmış oluyor. Bu konuda bir sıkıntı yok onlar açıkçası bu paraya sahip olup olmamanla ilgileniyor. Asıl önemli olan konu sponsor olarak gösterdiğin kişinin gelirini düzgün ispat etmesi. Onun banka hesap dökümü, maaş bordrosu vs. eksiksiz şekilde verilmesi ve niyet mektubunda kendini iyi ifade edersen bir sorun yaşamazsın.
Irlandada telefon fiyatlari buraya gore pahali mi?
Şuanki döviz kurlarına göre İrlanda veya herhangi bir ülkeden telefon almak pek mantıklı değil. Dolar ve Euro kuru çok yüksek siz oraya gittiğinizde alsanız bile döndüğünüzde kayıt ücreti, pasaport kaydı derken 200-300tl kâr etmiş olursunuz hiçbir anlamı yok. Ancak Amerika’dan alındığında bu fark belki 400tl civarında olabilir. Ama telefonunuz eskiyse ve hazır İrlanda’ya gelmişim döndüğümde zaten kendi pasaportuma kayıt ettircem oradayken de kullanırım diyorsanız tabi ki alınabilir. İrlanda ve Avrupa ülkelerinde genelde insanlar telefona para ödemiyor operatörle 2 yıllık fln kontrat imzalıyor her ay belli bir fatura için anlaşılıyor ve telefona ücret alınmıyor ya da sembolik bir rakam ödeniyor.
Merhaba, güzel yazılarınız için teşekkür ederim. Eşimin bölgede zamanında okumuş olması, hep hakkında güzel şeyler söylemesi ve ülkemizdeki malum ortamdan biraz uzaklaşmak amacıyla İrlanda’ya bir süreliğine yerleşmek istiyoruz.
Ben Türkiye’de kendi işimi kurduğum için (freelance, dünyanın her yerinden çalışabiliyorum sorunsuz şekilde ve vergimi Türkiye Cumhuriyeti’ne ödüyorum) hesap yaptığımda geçinme/harcama problemi olmayacağını görüyorum ancak araştırmalarıma göre (i) 300.000 euro değerinde gayrimenkul satın almak, (ii) iki İrlandalı’ya iş verip epey yatırım ile iş kurmak, (iii) okula gitmek (biraz geçti yaşımız artı pahalı) dışında tek çözüm İrlanda’da iş bulmak gibi görünüyor.
Oradaki maaşlar da İstanbul’daki evimizin taksidi ve İrlanda’da geçinmeye yetmeyeceği için eşimin iş bulması lazım ki buradaki masrafları ödesin, ben de İrlanda’daki hayatımızı geçindireyim (kendi reklamcılık mezunu, İngilizcesi gerçekten çok iyi ancak iş deneyimi 2 yıldan biraz fazla).
İş bulma şansını artırmak için Türkçe bilmeyi şart koşan işler arattığımızda çeşitli güzel fırsatlar bulduk. Ancak yine İrlanda devletinin sayfasından baktığımızda general work permit için bazı koşullar olduğunu gördük:
– Bir kere yıllık brüt maaş + sağlık sigortasının 30.000 € veya üzeri olması gerekiyor (Türkçe bilmeyi gerektiren işlerde bu 27.000 €’ya düşüyor neyse ki) ve maaş aralıkları da 18k-22k arası değişiyor. Yani çok güzel ayarlanmış bir eşik değeri var ve İrlandalı işvereni kalifiye göçmen almaya zorluyor.
– İkincisi, bu iş için AB genelinde görülebilecek bir ilan verilmesi ve işe başvuran aynı veya daha iyi yetkinliğe sahip AB vatandaşı olmaması gerekiyor (yani yine kendi vatandaşını kayırıyor doğal olarak)
Bu koşullar altında sizce iş bulma şansı ne kadar görünüyor veya aklınıza gelen başka bir yerleşme fikri var mı? Problem geçimden ziyade orada kalma üzerine kurulu daha çok 🙂 Çok uzun yazdım kusura bakmayın, buraya kadar okuyup da yanıtlarsanız gerçekten tekrar çok teşekkür ederim 🙂
Merhaba,
Ben bildiğim kadarıyla ve kendi düşünceme göre size bazı şeyler tavsiye edebilirim. Siz öncellikle direk kanunlara baktığınız için biraz kafanız karışmış olması normal ben daha sade bir yol göstereceğim.
Öncellikle Türkiye’den ayrıldığınızda siz yokken aylık ve yıllık ödemeniz gereken miktarları belirleyin. İrlanda’ya gittiğinizde zaten siz çalışsanız dahi eşiniz mutlaka ya iş bulacak ya da dil okuluna kayıt olup dil kursuna gitmesi gerekecek. Diğer türlü eşinizin yanınızda olması malesef sor ayrıca bazı üniversitelerin, kuruluşların uzmanlık eğitimleri var onlara da katılıp o şekilde vize alabiliyorsa da kalabilir bunu ilgili üniversitelerden öğrenmek gerekecek.
Siz internet üzerinden bir işi bulup eğer kabul edilirseniz gerisini çok düşünmeyin. Zaten gerek şirketlerden alacağınız evraklar gerek vizeye başvururken sunacağınız belgelerle vizenizi alıyorsunuz. Şirketin sunduğu belgeler zaten uygun değilse size vize de vermezler. İş başvurusu yaparken şirketler zaten yabancı olduğunuzu, geldiğiniz ülkeyi bildikleri için ona göre size teklif sunacaklardır. Eğer örnek veriyorum bir gurbetçimiz Almanya vatandaşı ama Türkçe bilen çıkmaz ise tekliflerini size göre uyarlayacaklardır. Dublin’de özellikle o kadar çok yabancı uyruklu çalışan var ki görseniz şaşırırdınız. Kanunların bu kadar zor ve yabancıya kapalı olduğuna inanmıyorum. Dediğim gibi siz işi bulup görüşmenizi yapın. Zaten kabul edilirseniz merak ettiklerinizi, endişelerinizi söylerseniz. Şirketin size gerçekten ihtiyacı varsa ve sizi almaya karar verdilerse bu konuyu çözeceklerdir. Türkiye’den birçok çalışan gördüm ve bazılarını da tanıyorum. Siz sadece mümkün olduğunca büyük şirketlerle temasta olun.
Eşiniz için ise ingilizcesi madem iyi direk türkçe gerektirmeyen işlere de bakabilir diye düşünüyorum. İş bulması dışında ancak ama ancak dediğim gibi üniversitelerin dil dışında verdiği bir eğitime katılması o şekilde vize alması mümkün fakat bu size extradan masrafa neden olacaktır. İlk başta belki sizinle gelmesi için mantıklı ama uzun sürede malesef mantıklı görünmüyor.
İrlanda ülkemize göre pahalı olduğu için yukarıdaki rakamlar size çok gelmiş olabilir. Zaten açıkçası türk sermayenizle orda iş kurmak baya zor ve masraflı. Fakat bu durum çoğu güçlü AB ülkesinde aynı. Verilen ilan için ise zaten internetten verdikleri için tüm AB’ye verilmiş sayılır onlar sizi seçtiyse dediğim gibi kriterlerde siz daha iyisiniz demektir. Tek dezavantaj son yıllarda Almanya, Hollanda vs. gurbetçilerimiz de bu pozisyonlara başvurmaktadır. Son olarak ilk bir yıl açıkçası paylaşımlı bir evde, bir evin odasını kiralayarak vs. tarzında yaşamanız gerekebilir. Çünkü bu şekilde bile 2 kişinin aylık masrafı komple orada kısmanıza rağmen 2500Euro ve üstü olacaktır. Dediğim gibi ülkemize göre baya pahalı bir yer. Ayrıca maaşlarda aslında prim sistemi de var yoksa İrlanda’ya göre bence 25.000 altı kazanç ile ancak böyle öğrenci tarzı geçinebilirsiniz. İki kişi çalışırsa ancak küçük bir daire kiralamayı düşünebilirsiniz fakat onun da masraflarını iyi hesaplamak ve özellikle ilk başlarda tercih etmemenizi öneririm.
Başka sorunuz olursa buradan veya “kenan@irlandarehberi.com” mail adresine yazarak bana ulaşabilirsiniz.
Merhaba, uzun ve detaylı yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Görgüsüzlük etmemek için tam olarak açıklayamadım sanırım 🙂 Ben zaten kendi şahıs şirketim ile şu anda Türkiye’de ayda 2800-3000 € arası kazanca sahibim ve işim tamamen İnternet üzerinden olduğu için İrlanda’ya yerleştiğimde bu işimi oradan devam ettirmeyi düşünüyorum. İrlanda’da bir işe girersem alacağım maaş (araştırmalarıma göre 2000 € üzeri bile vermeleri çok zor) yetmeyecektir zira makine mühendisiyim ve oradaki ihtiyaç daha çok IT ve tıbbi cihaz/tıp teknolojileri üzerine. Haliyle bana ihtiyaçları yok.
Türkiye’de yapacağım aylık sabit harcama da belli (1000-1200 € en kötü ihtimalle) ve eşim İrlanda’da asgari ücretli bir işe bile girse (asgari ücret net 1200 € civarı – ki kendisi üniversite mezunu ve çok iyi İngilizce biliyor ve bunun üzerini alacaktır) Türkiye’deki borcumuzu ödeyecek. Yani ben işime devam edeceğim, o İrlanda’da bir işe girecek. Ben işe girmeyi düşünmüyorum İrlanda’da. Burada kurduğum başarılı ve iyi giden bir işim ve müşterilerim var ve tamamen online olarak çalışıyorum. Sadece oraya yerleşme imkanı için eşimin çalışma fırsatlarını araştırıyoruz çünkü buradaki işimi oraya taşısam bile bir İrlanda şirketinde çalışmadığım sürece work permit vermiyorlar.
Benim anlamadığım şey şu, eşim oradan çalışma izni ile iş bulup çalıştığında benim de oradan eş nedeniyle residence permit hakkım olacağını okudum, Bu konuda yanılıyor muyum? İkimizin de çalışması gerektiğini söylemişsiniz, sadece o çalışırsa ben de yanında yaşayamıyor muyum? Bildiğim kadarıyla eş, (hatta eşcinsel çiftler için civil partner), yaşlılar için uzun süreli bakıcısı ve 21 yaşına kadar ekonomik olarak anne babaya bağlı çocuklar otomatik olarak diğer aile bireyinin çalışma izni süresince oturma hakkı kazanıyor.
Bu konuda yanılıyor muyum? Orada ikimiz de çalışırsak ve ben buradaki işimi bırakırsam hem kurduğum iş bozulur, hem de para yetmeyebilir ve buradaki evimizi satmayı hiç istemiyoruz.
Yani özetle sadece karım çalışsa ben orada oturamıyor muyum? Dediğiniz gibi onlarca sayfa kanun okuduktan sonra kafam karıştı 🙂
Ben sizi şuanda daha iyi anlıyorum fakat benim de malesef sınırlı bilgim olduğu için size ancak bildiklerime göre yardımcı olabiliyorum. Ben size genel olarak dünyadaki sistem üzerinden anlatıyorum en sonunda size bir sır vereceğim :).
Eşiniz iş bulduğunda zaten çalışma vizesiyle gidiyor ve oradaki göçmenlik bürosunda bir kimlik alıyor. İlk başta yıllık daha sonra ise yıllık veya uzun süreli veriliyor. En az 5 sene aldıktan sonra gerekli kriterleri karşıladığınızda vatandaşlık veriliyor. Siz normalde ben eşiyim deyip yanında kalamıyorsunuz. Onun tam prosedürlerini bilmiyorum fakat eşinizin gelirine göre zaten sizin de giderlerinizi karşılayabilecek seviyede olmasını isteyecekler. Bir yolunu öğrenseniz bile önce eşiniz gidecek yerleşecek daha sonra sizi almaya çalışması gerekiyor. Fakat olumsuz durumu da göz önünde almak gerekiyor ve eşiniz bu sefer kurulu düzeni bozmak zorunda kalacaktır. Bir şekilde aslında Linkedin vs. üzerinden İrlanda’da çalışan birini bulabilirseniz belki eşi için aynı zorlukları yaşamış birileri vardır daha doğru bilgi verecektir. Ayrıca buraya yazarsanız herkes daha iyi öğrenmiş olur.
Sır dediğim konu ise şu: Ben de Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu biriyim. Ben de freelance olarak çalışıyorum. Irlanda rehberi ve benzeri onlarca web sitem var ve bunları işletiyorum. Fakat bu iş üzerinden burada kalamıyorum, ailemin yanında da kalamıyorum. Hatta yeni kanuna göre çocuğunuz öğrenci olsa bile onun yanında 6 aydan fazla kalamıyorsunuz. Her ülkenin kanunları değişik ama genel olarak birinin yanında kalma durumu çok sınırlı ve zorlu bir süreç. İrlanda’da daha iyi bir süreç olduğunu varsayalım ve umutlanalım derim.
Tekrar teşekkürler vakit ayırdığınız için.
Bu durumda yapmam gereken orada çok fazla vaktimi almayacak part time vs. bir iş bulup kalan vaktimde freelance işime devam ederek work permitimi korumak olacak. Konu çok spesifik olduğu için başına gelen insan bulmak da zor, haliyle yaşayarak öğreneceğiz 🙂
Herhangi bir gelişme veya öğrendiğim şeyler olursa mutlaka burada da paylaşacağım, görüşmek üzere!
Banka’da çalışıyorum. Yurtdışına çıkacaksanız ve yerleşecekseniz buradaki masrafları neden düşünüyorsunuz. ? Ülkeden çıktıktan sonra borcunuz yok.
emeğinize sağlık çok güzel bir site olmuş. aklıma takılan birkaç durum vardı. sayenizde bilgi sahibi oldum.
biz teşekkür ederiz
Merhaba,
Eylül ayında Dublin’e 6 aylık dil eğitimi için gideceğim. Fakat danışmanlık firmaları İrlanda’yı çok önermelerine rağmen arkadaşlarım, iş yerindeki yöneticilerim vs. hepsi aksan yüzünden çok sıkıntı yaşayacağımı söylüyor. İngilizce seviyem elemantary bu nedenle daha da zorlanabileceğimi belirttiler. Sizden de bununşa ilgili bilgi almak isterim. Aksanları çok zorluyormu? Anlamakta zorluk çekermiyim? Farklı bir ülke mi tercih etmeliyim?
Tşk,
Sevgiler.
Merhaba Nazlıhan,
İrlanda aksanı dünyada meşhur olduğu için açıkçası bilen de bilmeyen de konuşmayı sever. Ben sana örnekleyerek şöyle açıklayayım. Birincisi sen Elementary seviyesindeysen zaten hangi ülkeye gidersen git zorlanacaksın. Eylül ayına aslında daha çok var. Şimdi başlasanız Elementary seviyesini rahatlıkla öğrenebilir orada Pre-Intermediate seviyesinde başlamış olursunuz. Ne kadar dolu giderseniz sizin için o kadar daha iyi. Ayrıca gördüğüm kadarıyla İrlanda’ya gelen Türk’lerden Intermediate seviyesi sahip olanlara kadar hepsinde ilk başta konuşma zorluğu, özgüven eksikliği var. Bu zamanla aşılacak birşey sorun etmeyin.
Aksan konusuna gelince; Biz Türkiye’de genelde Amerikan dizileri, programları ve okullarda Amerikan ingilizcesi görmekteyiz. Bu sebeple İrlanda’lıların konuşmaları ilk başta değişik hatta bazen komik gelebilir. Fakat Amerika dışında Avustralya, Malta veya İngiltere’ye gitsen de benzer sorunlar yaşayacaksın. Çünkü Amerikan ingilizcesi değil British İngilizcesi kullanıyorlar. İrlandalılar bizim tabirimizle trakya şivesiyle türkçe konuşanlara benziyorlar ama bu seni etkilemiyor. Kaldı ki siz zaten haftaiçi 09:00-13:00 arası okuldasınız. Okullarda tamamen anlaşılır ve temiz bir dil kullanılıyor. Okuldan sonra siz sınıf arkadaşlarınızla veya okuldaki diğer yabancı öğrencilerle beraber geziyorsunuz. İster okul gezileri ister şahsi gezmeler böyle oluyor. Bu sebeple siz İrlandalılardan çok Brezilyalıların, Korelilerin ingilizcesini bir görün şükredersiniz :). Siz zaten market, mağazalar vs. dışında İrlandalılarla çok fazla muhattap dahi olamayacaksınız. Bunun dışında şehir merkezindekilerin çoğu çok temiz ve anlaşılır bir ingilizce kullanıyor sorun yaşamayacaksınız. İrlanda aksanı biraz konuşmayı farklı kılıyor ama genelde şehir dışı, kırsal kesimlerde çok baskın ve sizin zaten o bölgelerle bir işiniz olmayacak.
Açıkçası aksan hakkında konuşanlara pek takılma. Siz maddi durumunuza, bekletilerinize göre bir ülke seçin. İngilizceyi iyi ve doğru öğrendikten sonra aksan konusunu dikkate alırsınız. Şuan için söylenen çoğu şey inan sizin için bir anlam ifade etmeyecektir. Gülün geçin ve eğlenmenize bakın derim.
Merhaba, ben ağustosta okul gezisi ile gideceğim. İngilizcem çok da iyi değil. İletişim kurmakta zorluk çeker miyim? Ve bir de ilk defa yurt dışına gidiyorum. Pasaport vize işlemleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler şimdiden.
Çok iyi ingilizce bilmenize gerek yok zaten oraya gezmeye ve biraz pratik yapmaya gidiyorsunuz. Tavsiyem okul arkadaşlarınızla fazla yanyana durmamak daha çok yabancılarla konuşmaya çalışmak kendinizi ifade etmeye çalışmanızdır. İrlanda vizesiyle ilgili bildiklerimi ise https://www.irlandarehberi.com/irlanda-vizesi.html sayfası üzerinde yazdım bakabilirsiniz.
İrlanda da turk supermarketleri vaarmidir? varsa yaygin mi, mesela londra gibi mi? saygilar..
İrlanda’da türk supermarketleri tabiki var ama Londra kadar çok olmayabilir. Ben İrlanda Yemek sayfasında türk marketlerinin ve türk ürünlerinin satıldığı yerleri yazdım. Bu sayfadan takip edebilirsiniz.
Merhaba;
İş fırsatları ile ilgili gerekli yazıları okudum. Ancak, net bir bilgiye tam olarak ulaşamadım.
Merak ettiğim şu: Ben eylül ayında 6 aylık bir kursa başlayacağım ve bir sene orada kalıp aynı zamanda part time çalışmak istiyorum. Dublin’de bulunan birçok kişi iş bulamamış arkadaşlarımdan. Bu doğru mu, yoksa abartı mı sizce? Part time iş bulma olasılığı tam olarak nedir?
Çünkü ben bira da iş bulacağıma güvenerek yani harcamalarımın bir kısmını kazanacağımı düşünerek plan yapmıştım.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Ben konuyu kısaca şöyle özetliyeyim. İrlanda’da iş bulmak malesef Amerika, Avustralya’da olduğu gibi değil. Benim çalışan arkadaşlarım önce işi buldu, internet üzerinden görüşmelerini yaptı kabul edildikten sonra gittiler çalışmaya. Size de önerim internet üzerinden başvuru yapın, mail atın hatta şimdiden başlamanız lazım. Oraya gittiğinizde iş bulmanız tabiki zor çünkü zaten normal şartlarda bile birkaç ay sürüyor. Üstelik siz part-time aradığınız için ve ingilizce seviyeniz akıcı olmadığından zor durumda kalabilirsiniz.
Şimdi ingilizce yönünden sıkıntı olduğundan kendinizi, özgeçmişinizi de iyi pazarlamanız gerekiyor. Nufüs olarak küçük, ekonomik krizi daha yeni atlatmiş bir ülkeye gidiyorsunuz. Özellikle bence türkçe dilini iyi bildiğinizden onun üzerine gitmenizi o şekilde karşı tarafa yararlı olabileceğinizi anlatmanız gerekiyor. Amerika’daki gibi bar, cafe, fastfood zincirlerinde çalışmayı bence unutun sağlam ingilizceniz yoksa ama kurumsal firmalar sırf dil yüzünden veya yeteneğiniz sebebiyle size iş verebilir. Yinede sanki hiç iş bulamıyacaksanız tarzında en kötü planı düşünüp haraket etmenizi öneririm. 6 Aylık kursa vereceğiniz para bellidir fakat konaklamadan kısmaya çalışın, eğlenceden kısmaya çalışın. Eğer iş bulabilirseniz yaşam şartlarınızı yükseltirsiniz. Ama lütfen gitmeden önce olabildiğince iş görüşmesi yapın. İngilizce bir cv ve kendinizi ifade eden bir yazı hazırlayın olabildiğince yere size uygun pozisyonda olan yerlere göndermeye çalışın.
Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler 🙂
Ben temmuz ayında dil okulu için İrlanda’ya gitmeyi düşünüyorum. Üniversiteden geçen sene mezun oldum ve 1 ay önce de işten ayrıldım. Şu an işsiz olduğum için vize alma konusunda endişelerim var. Dil okuluna kayıt yaptırdığım halde vize vermeme ihtimalleri nedir? Bi fikriniz varsa yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba,
Şuandaki durumunuzda kalacağınız süreye bağlı olarak “uzun veya kısa dönem öğrenci vizesi” başvurusu yapacaksanız ve aralarında bazı temel farklılıklar var. Benim gördüğüm ve bildiklerime göre aslında şartlara uyuyorsanız pek sorun çıkartmıyorlar. İstedikleri belgeleri tam olarak verin bir sorun çıkmayacaktır. Ben yaklaşık 15-20 kişiyle vize konusunda konuştum hepsi de onay almıştı.
Diğer bir konu çalışıyor olsanız dahi zaten vizeyi alınca yine çıkmak zorunda olacaktınız bu sebeple bunu çok dert etmeyin. Vize işlemlerinde hatırladığım kadarıyla eğer seçtiğiniz dil okulu MEI (Marketing English Ireland) üyesi ise bir üyelik belgesini size gönderecekler böylece daha avantajlı oluyor. Dil okulu seçerken buna dikkat etmeniz dışında başka yapabileceğiniz birşey yok. İstenilen belgeleri zamanında ve eksiksiz teslim edin büyük ihtimalle sıkıntı yaşamazsınız.
Merhaba
Ben Dublin’e gelmek ve orda kebab restorant işinde çalışmak istiyorum. Dublinde türk ve türk işyerleri varmı? bilgilendirirseniz sevinirim…..
Merhaba,
İrlanda Yemek adlı sayfamızda Dublin’de gördüğüm ve bildiğim türm restorant ve türk marketlerinin isimlerini ve yerlerini yazdım. Sayfadan bilgi bulabilirsiniz. Ben Dublin’de 5 tane türk restorantı gördüm sadece 1 tanesini araplar işletiyordu. Birde Galway’de bir tane vardı. Bunların iletişim bilgileri malesef bende yok sadece bazılarının yeri ve isimleri hakkında sayfada yazı ekledim.
donedeal.ie bu sayfaya da bakmayı unutmayın. Bu sayfadan bisiklet te alabilirsiniz iş de bulabilirsiniz. Ben ulaşımda bisiklet kullanacağım için bakıyorum şu an.
Merhaba, jobs.ie ,monster.ie irishjobs.ie ve linkedn den bulabilirsiniz ki linkedn den sürekli iş uyarısı gelip duruyor bu aralar dublin için ama bir aydır part time pek yok linkedn de. Diğer sitelerde linkkedn de bulamayacağınız işler var onları daha detaylı incelerseniz bulabilirsiniz. İngilizce fluent istiyor geneli, arada nadir istemeyen. Bir de sayfayı bu hazırlayan arkadaş zaten yeterince bilgi vermiş aslında sayfayı detaylıca incelemenizi tavsiye ediyorum 🙂
Cevaplar için teşekkürler Eda. Geçenlerde “kenan@irlandarehberi.com” mail adresinden sizlere mail atmıştım spam klasörüne düşmüş olabilir bi ara bakabilirseniz sevinirim.
Buradan ayrıca şunu belirtmek istiyorumki yukarıda 2 arkadaş haricinde birileri daha “eda hanım iletişime geçebilirmiyiz, konuşabilirmiyiz” tarzında yorumlar atmış onları onaylamadım. Sitemizde İrlanda ile ilgili nerdeyse her konuda bilgi mevcut. Lütfen 2 dakikanızı ayırarak yazıları okuyun. Eksik kısımları zaten yorum atarak sorduğunuzda gerek ben gerek diğer üyeler cevaplıyoruz. Bu konuda dikkatli olursanız memnun olacağım.
merhaba eda bende 2 ay sonra dubline gidecegim ve park time çalışmak istiyorum bana yardımcı olabilirmisin bu konuda
Eda Merhaba,
Ben bu yaz dil eğitimi için 6 ay Dubline gideceğim. Bir arkadaşımda stajla gelmek istiyor fakat pek bilgimiz yok o konuda yardımcı olabilir misin ?
unuttuğum bir şey var siz de benim gibi kısa süreli işlere bakıyorsanız corkjobs.ie de corktaki her türlü işi bulmanız mümkün 🙂
Merhaba Eda, güzel cevabin icin tesekkur ederim. Yakin zamanda sana İrlanda’da çalışma hakkinda yazabilirim eger cevap verebilirsen sitedeki eksik bölümü de tamamlamis olurum. Ben İrlanda’da sadece egitim icin bulundugumdan iş başvurusu veya benzer konulardaki sorulara tam olarak cevap verememekteyim
Olur tabi ki çok sevinirim. Yaklaşık 1 buçuk yıldır araştırıyorum ama daha 4 ay önce gideceğim kesinleşti o yüzden iş arayışı başladı bende. Edindiğim tüm bilgileri paylaşmaya hazırım, bildiğim duyduğum bir konu olursa da mutlaka yorum yazarım. çok teşekkürler desteğiniz için 🙂
Merhaba, itinayla yazmış olduğunuz yazı için teşekkür ederim. Doktora öğrencisi olup, 6 aylığına Cork a araştırmaya gelicem. Döviz/tl hesabı için hangi bankayı tavsiye edersiniz? Konaklama için daft.ie diye bir yerden yararlanıyorum sizce güvenilir midir? Buna ek olarak part time çalışabilme imkanlarımız nasıl olur? Bir de erkek kardeşim dil okulu ile gelmek istiyor burdan bir acenteyla mı gelmek ideal olur yoksa oraya geldiğimde kendim bizzat anlaşmam mı?
Şİmdiden teşekkür ederim.
Herhangi bir bankayı tavsiye etmeme gerek yok çünkü mastercard/visa logolu tüm kredi kartı, atm kartları vs. ile sorunsuz alışveriş yapabilirsiniz. 2-3euro olan alışverişlerde bile herkes kart kullanıyor. Türk kartlarının çoğu sorunsuz çalışıyordu sadece nakit çekiminde bankaya bağlı olarak %3-5 arasında kesinti yapılıyor. İlk başta yanınıza biraz nakit euro götürürseniz zaten nakit çekme ihtiyacınız da olmaz gibi birşey.
Konaklama için daft.ie, rent.ie gibi siteler genelde uzun süreli ev arkadaşı arayanlar için oluyor. Bunun yanında Airbnb sitesini de incelemeni öneririm. Hem ev sahibiyle görüşmüş olursun hem de bir düzen var. Ayrıca Dublin’de gateway, shannon square gibi apartlara da bakmanı öneririm daha rahat. Cork şehrinde bulunmadığım için oradaki apartları bilmiyorum ama kesin vardır.
İş konusunda gerçekten bilgim yok sadece 3aydan fazla kalanlara çalışma hakkı veriliyor. Okulda panolarda iş ilanları mevcut. Ayrıca internet üzerinden jobs.ie gibi irlanda kariyer sitelerinde özellikle “turkish” şeklinde arama yaparsanız türkçe bildiğinizden dolayı bile birçok iş mevcut.
Kardeşin eğer Cork şehrine gelecekse sen oradan da dil okulu ve konaklamayı ayarlayabilirsin. Fakat ingilizce seviyen iyi olması lazımki vize işlemleri için birtakım belgeleri kardeşine gönderip vize işlemlerini sorunsuz halletsin. Sana tavsiyem Cork şehrindeki dil okullarını araştırman ve bir acentadan fiyat teklifi alman daha sonra karşılaştırma yapabilirsiniz. Fiyat birbirine yakınsa direk acenta veya aracı kurumla gider sende uğraşmamış olursun. Çünkü bazı okulların anlaşmaları oluyor sen bizzat giderek özel fiyat alamıyorsun. Başka sorunuz olursa yazabilirsiniz.
Yazınız için teşekkürler, bende staj için 6 aylığına cork şehrine gideceğim. Ayşen hanım sizinle iletişime geçmemiz mümkün müdür? Çünkü şirketim de bana aynı siteyi önerdi ama homeshare ne kadar güvenilirdir bilmiyorum oradan da hiç tanıdığım yok, booking ve airbnb çok pahalıya denk geliyor
Ayşen Hanım onay verirse ben ikinize de birbirinizin mail adresini gönderebilirim böylece iletişim kurabilirsiniz.
Haberlerinizi bekliyorum, tesekkurler
Merhaba arkadaşlar ben de 6 aylığına cork a gideceğim linkedin üzerinden Turkish iş uyarısı verin haftada 3-4 tane iş uyarısı geliyor cork için tabi dublin’den çok fazla geliyor. isterseniz linkedin den beni ekleyin ya da kenan bey mail adresimi sizlere versin bir şekilde irtibata geçelim. ben bir eğitim firmasıyla gideceğim için kalacağım yer belli ama sizin için de bilgi alabilirim. Haberlerinizi bekliyorum 🙂
Merhaba bilgiler için teşekkürler. Fakat orada yaşamak isteyenler için bilgi vermemişsin. Ev kiraları ne kadar aylık kazanç ne kadar bizi bilgilendirirsen mutlu oluruz iyi günler..
Merhaba,
İrlanda’daki yaşam hakkında bazı konularda bilgi ekledim fakat ayrı bir başlıkta belirtmedim. Konaklama sayfasında da belirttiğim gibi Dublin’de ev kiraları çok yüksek. Bu yüzden öğrenciler, yurtdışından gelen çalışanlar bile paylaşımlı oda kiraliyor. Sadece oda kiralamak şehrin bölgelerinde göre değişiklik gözükmesine rağmen aylık 500-700Euro’dan başlıyor. Ev kiralarını hiç sormadım çünkü kimse kolay kolay ev kiralamıyor ama mantıkken 1500-2000Euro’dan fln başlıyordur yanında extra masraflarla işin içinden çıkmak çok zor olmaktadır.
Maaşlar konusunda çok fazla bilgim yok ama bazı tanıdıklarım 2000-2500euro kazanıyordu ve o para ile ancak geçiniyorlardı. Dublin’de kazandığın parayı biraz biriktirmek sonra başka ülkelerde harcamak, yatırım yapmak daha mantıklı. Yakın zamanda İrlanda’da yaşam hakkında genel bir yazı yazıp biraz da araştırma yaparak maaş ücretleri, iş olanakları vs. hakkında detaylı bilgiler ekleyeceğim 😉