İrlanda vizesi

İrlanda vizesi

2018 İrlanda Dil Okulu ve Konaklama Fiyatları

İrlanda vizesi almak için şuanda ülkemizde VFS Global firmasının aracılığıyla alabilmektesiniz. İster bir aracı kurum aracılığıyla isterseniz bizzat bir VFS Global şubesine başvurarak vize işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Kendileri başvurunuzu İrlanda’nın Ankara Büyükelçiliğine iletip sizlere bir referans numarası vererek takip etmenize olanak sağlamaktadırlar. VFS Global firması dışında maalesef başka türlü vize başvurusu yapılamıyor.

İrlanda vize türleri ve masrafları hakkında güncel bilgiyi VFS Global’ın İrlanda sayfasında bulabilirsiniz. Ayrıca yeşil pasaport sahipleri de normal pasaport sahipleri gibi İrlanda vizesi almak zorundadır. İrlanda vizesi genelde 5-10 iş günü içerisinde verilmektedir. Uzun dönem vizelerde bile çok kısa sürede onaylandığını söyleyebilirim. Yeter ki belgeleri düzgün ve eksiksiz teslim edin.

ÖNEMLİ NOT: İrlanda öğrenci vizesi hakkında detayları yazmadan önce şu konuda sizleri uyarmak istiyorum. İrlanda Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen vizesine dahil değildir. Yani sizde Avrupa Birliği’nden bir ülkenin passaportu veya vizesi olmasına rağmen İrlanda için ayrıca vize başvurusu yapmak zorundasınız. İrlanda’ya gittiğinizde de Avrupa’nın diğer ülkelerine gezmek için ayrıca Schengen vizesine sahip olmanız gerekmektedir. Bunun dışında İrlanda vizesi ve Schengen vizesine sahip olmanıza rağmen yinede İngiltere’ye veya Kuzey İrlanda’ya gitmeyi düşünüyorsanız ayrıca İngiltere vizesi almanız gerekmektedir.

* Öğrenci vizesi dışındaki vizeler hakkında bilgim olmadığımdan birşey yazmayacağım. Yazının devamını buna göre okumanızı öneririm.

İki türlü İrlanda öğrenci vizesi bulunmaktadır.
1. Türkiye Üniversitelerinde Okuyan Öğrenciler, Yeni Üniversite Mezunları ve Yönetici Seviyesi Çalışanlar İçin İngilizce Dili Eğitim Programı
2. Uzun ve Kısa Dönem Öğrenci Vizesi

Bu iki öğrenci vizesi arasındaki fark birincisi dil eğitimi için gidecek olanlar için, ikincisi ise erasmus, lisans, yüksek lisans, doktora vs. eğitim amaçlı gidecek öğrenciler içindir. Gereken belgelerin birçoğu aynı sadece birincisi daha basit şartlara sahip ve hızlı alınıyor. İki türlü başvuruda da tüm belgelerin İngilizce olması gerekmektedir. Bu yüzden okuldan aldığınız öğrenci belgesi, transkript olsun, bankadan aldığınız hesap dökümü olsun İngilizce olarak isterseniz noter ile uğraşmamış olursunuz. İki türlü vize başvurusunda da ayrıca İngilizce olarak İrlanda’ya yapacağınız seyahat planınızı genel olarak açıklayan bir dilekçe istenmektedir. Bir sayfalık dilekçede basit bir şekilde kendinizi tanıtın, neden İrlanda’yı seçtiğinizi ve neden eğitim görmek istediğinizi yazınız. Ayrıca sponsorunuz kimse onun kim olduğu, ne iş yaptığı ayrıca okul ve konaklamayı ödediğinizi belirtiniz. En az 1 aylık konaklamayı önceden halledip ödemeniz gerekmektedir. Başvuru formundaki tüm evrakları gayet kısa sürede çıkarabilirsiniz. Ayrıca sizden seyahat sigortası da yapmanızı istemektedirler. Bu sigortayı ister VFS Global firmasında isterseniz kendiniz herhangi bir sigorta şirketinden yapabilirsiniz.

Öğrenci vizesi başvurusundaki masraflar;

  • 250 tl vize başvurusu ücreti (Bu ücret tek girişlik vize ücretidir. Yani İrlanda’ya gittiğinizde bir defa çıktığınızda vizeniz sona ermektedir. Eğer çoklu giriş alacaksanız belirtmeniz gerekmekte ve 420tl ücreti bulunmaktadır. Bu fiyatlar 2018 fiyatlarıdır.)
  • 75 tl hizmet harcı
  • belgeler ve tercümeler için fiyat yazmıyorum
  • Özel sağlık sigortası firmaya ve süreye göre değişmektedir.
  • birinci vize tipine göre ayrıca eğitim, konaklama ödemesinin dekontu hariç İrlanda’da kalacağım her hafta için 200 Euro’nun hesabımda bulunduğuna dair hesap dökümü istediler.
  • Türkiye Üniversitelerinde Okuyan Öğrenciler, Yeni Üniversite Mezunları ve Yönetici Seviyesi Çalışanlar İçin İngilizce Dili Eğitim Programı Evrak Listesi hakkında ayrıca sizlere şunları söylemek isterim:

  • İrlanda’da İngilizce eğitimi için okul seçerken mümkünse MEI (Marketing English in Ireland) üyesi olmasına dikkat ediniz. Bu seçtiğiniz okulun sitesinde genelde yazmaktadır. Eğer yazmıyorsa sormanızda fayda var. Çünkü eğer MEI üyesi ise sizlere bir belge gönderdiklerinde 12 evraklı vize başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Eğer üye değillerse siz maalesef ikinci öğrenci vizesi seçeneğine göre değerlendiriliyorsunuz ve İngilizce eğitimi almak için gitmenize rağmen sanki lisans eğitimi almaya gidiyorsunuz gibi değerlendiriliyorsunuz ve 15 evraklı vize başvurunuzu yapmak durumundasınız. Bu 15 evraklı liste maalesef daha detaylı ve daha çok evrak istenmektedir. Ayrıca banka hesabınızda da daha çok ücret göstermenizi istemektedirler.
  • Daha önce bahsettiğim İrlanda seyahat planınızı anlatacağınız dilekçede eğer eğitiminiz devam ediyorsa kalacağınız sürenin sonunda geri döneceğinizi çünkü okulunuzun başlayacağını belirtebilirsiniz.
  • Benim vize başvurum 5 iş gün içinde onaylandı. Genelde çok kısa sürede onaylanmakta ve siz elinizdeki referans koduyla VFS Global’ı arayarak devamlı bilgi alabilir veya site üzerinden online kontrol edebilirsiniz. Edindiğim son deneyimlerime göre çoğu vize 5-10 iş günü içerisinde onaylanmaktadır.
  • Eksik bir evrak olduğunda veya onlar ekstradan bir evrak istediklerinde sizleri aramaktadırlar.
  • Vizeyi aldıktan sonra İrlanda’ya girişinizde sizlere yinede niçin geldiğinizi soruyorlar ve vizenin üstünde çıkış tarihini yazmaktadırlar. Pasaportunuzun yanında ayrıca İrlanda’da eğitim alacağınız okuldan aldığınız kabul belgesini, kalacağınız yerden aldığınız belgeyi de bulundurmanızı tavsiye ederim.
  • İrlanda vizesini aldığınızda uzun dönem dahi olsa ilk başta herkese kısa süreli vize verilmektedir.
    Sanırım max 90 gün veriliyor. O vizeyle İrlanda’ya gittiğinizde eğer 3 aydan fazla kalacaksanız Göçmenlik bürosuna kayıt olmanızı ve vizenizi ordan uzatmaktadırlar. Ayrıca 25 haftalık veya üstü eğitim alanlar da çalışma hakkına sahip olmak için Göçmenlik bürosuna kayıt olmalı ve kimlik almalıdır. Göçmenlik bürosunda yoğunluk olduğundan ve beklememek için İrlanda’ya gitmeden en azından 1 ay önceden online randevu almanızı öneririm. Aracı kurumunuzdan bu konuda bilgi almanızı aksi takdirde oraya gittiğinizde randevuyu beklerken yasal olarak çalışamayacağınızı bilmenizi isterim.
  • 25 hafta ve üstü dil eğitimine gittiğinizde part-time çalışma hakkına sahip oluyorsunuz. Part-time olarak haftada 20 saat yasal olarak çalışabilirsiniz. 25 haftalık süre bittiğinde isterseniz 2 ay daha vizenizi oradayken uzatabilir ve bu sürede full time çalışabilirsiniz. Ayrıca extradan 2 ay daha kalacak öğrenciler seyahat sağlık sigortasını 8 ay veya yıllık olarak yapmanızı öneriyorum. Diğer türlü oradayken bu 2 ay için sigorta yapmanız gerekecek ve 100-150 Euro bir fiyata denk gelmektedir. Oysa gitmeden önce Türkiye’de seyahat sigortasının tarihini yıllık uzatmak 50-60 TL fazladan bir maliyet tutmaktadır.
  • İrlanda vizesi belgeler eksiksiz verildiğinde kolay bir şekilde alınmaktadır. Yakın zamanda İrlanda vizesi hakkında daha detaylı bilgiler de eklenecektir
  • ÖNEMLİ NOTLAR:

    • İrlanda üzerinden herhangi bir kontrol olmadığı için ben dahil birçok kişi okul gezileriyle Kuzey İrlanda’ya gittik. Fakat bir kullanıcının uyarması ve kontrol ettikten sonra öğrendiğim kadarıyla yasal olarak İrlanda vizesiyle Kuzey İrlanda’ya da girilememektedir. Okul ve tur şirketi herhangi bir sorumluluk almadığı için bizleri uyarmadı fakat herhangi bir kontrol olursa sorumluluk bize ait ve yasal olarak sorun yaşayabilirsiniz. Kuzey İrlanda’ya gidecekler lütfen bu riske göre karar verin.
    2018 İrlanda Dil Okulu ve Konaklama Fiyatları


    12 Yorumlar

    1. Merhaba ben İrlanda ya dil okuluna gideceğim bu yaz ve dil kursu sonunda iş bulursam çalışma vizesi alabilir miyim

      • Merhaba Uğur,

        25 hafta veya üstü dil eğitimine gittiğinizde sizlere haftada 20 saat olmak üzere part-time çalışma hakkı veriliyor. İş bulursanız bu hakkınızla yasal çalışabiliyorsunuz. Daha kısa sürede dil eğitimine gidenlere çalışma hakkı tanınmıyor. Normal iş bulup çalışma vizesini çıkartırsanız o başka bir konu.

    2. Merhaba,
      Ben Irlandadaki Universitinin sartli kabul mektubu aldim…ve simdi basvuru yapmayi dusunuyorum..Sizce Irlanda bu konuda kolay vize verecek mi???

      • Merhaba Ahmed,

        İrlanda kolay veya zor vize verecek diye bir durum yok. Vize şartlarında sizden istenilen belirli şeyler var onları doğru ilettiğinizde vize konusunda bir sorun yaşamazsınız. Üniversiteden ayrıca sizden zaten kabul mektubu, kayıt veya benzeri bir belge de istenilecektir.

    3. Merhaba, ben ocak ayında uzun dönem dil kursu için Dublin’e geleceğim. İrlanda vizemi aldım ama okul döneminde avrupaya da gitmek istiyorum. Dublindeyken nasıl başvurabilirim gerekli bilgileri nereden alabilirim ? Konu hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

      • *Schengen vizesine nasıl başvurabilirim ?

      • Merhaba,

        Schengen vizesine İrlanda’da bulunan ülkelerin konsolosluklarından başvurabiliyorsunuz fakat orada o belgeleri temin etmeniz ne kadar sürer nasıl olur bilmiyorum. Benim tanıdığım kişiler daha gitmeden önce gidecekleri avrupa ülkesi için vize başvurusu yapmıştı o şekilde almışlardı. Mevcut pasaport ve vizenle birlikte gitmek istediğin ülkenin konsolosluğuna vize için başvur oradayken sıkıntı yaşamazsın. Bunun dışıda İrlanda vizesiyle İngiltere’ye bağlı olan Kuzey İrlanda’ya yasal olarak gidemiyorsun İngiltere vizesi gerekmektedir.

    4. merhaba admin arama motorlarında bulamadığım içeriği burada buldum teşekkür ederim size sitenizi takip listeme aldım zaman zaman ziyaret edeceğim iyi çalışmalar.

    5. Merhaba,
      öğrenci vizesi için, eğitim geçmişindeki boşlukların belirtildiği bir yazı gerekiyormuş. Bunun için sadece ingilizce yazılmış dilekçe yeterli olur mu ya da bu durumu daha resmi biçimde nasıl belirtebilirim ? lise ve üniversite arasındaki 1 yıllık bir boşluk için.

      • Merhaba Aynur,

        Bu bilgiyi size kim vermiş bilmiyorum ama geçen yıl benden öyle birşey istemediler. Vize için gereken dökümanlara tekrar baktım (3 aylık öğrenim vizesi) sizden şuanda okuduğunuz okuldan ingilizce olarak öğrenci belgesini istiyorlar. Dilekçe kısmında ise genel bir tanıtım, niçin gittiğinizi, niçin İrlanda’yı seçtiğinizi, masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı yazıyorsunuz. Şuanda öğrenci olduğunuzu, ne okuduğunuzu ve bi nevi okulunuz devam ettiği için belirtilen sürede dönmeniz gerektiğini belirtiyorsunuz. Kimse sizden üniversiteye girmeden önceki bir yıllık boşluğu merak etmez lütfen VFS Global’ı telefonla vs. arayıp güncel bilgi alınız.

        Ayrıca lise-üniversite arasındaki bir yıllık boşluk sadece online vize başvuru formunu doldururken eğitim geçmişinizde belli olacak, bende de aynı durum vardı ayrıca birşey belirtmedim. Sorunuzun cevabı ayrıca mailinize gönderilmiştir.

    6. şimdi ben çalışıyorum DCU ya 25 haftalı programla gidecem hangi vize ye başvurmam lazım.
      aşağıdakiler VFS nin sitesindeki vize sınıfları.

      1-ÖĞRENCİ
      2-İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İÇİN 3. SEVİYE/ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN VİZE
      3-EĞİTİM (KISA DÖNEM / UZUN DÖNEM)

      • Açıkçası seni yanlış yönlendirmek istemem fakat senin 3. Eğitim uzun dönem için başvurman gerekiyor. Başvuru yapmadan önce eğer vfs yi ararsan detaylı bilgiyi arayabilirsin. Taksim’deki ofise giderek de işini halledebilirsin. İrlanda masası çok yoğun değil bu sebeple aradığınızda ilgileniyorlar.

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir