İrlanda vizesi

İrlanda vizesi

İrlanda vizesi almak için şuanda ülkemizde VFS Global firmasının aracılığıyla alabilmektesiniz. İster bir acenta aracılığıyla isterseniz bizzat bir VFS Global şubesine başvurarak vize işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Kendileri başvurunuzu İrlanda’nın Ankara Büyükelçiliğine iletip sizlere bir referans numarası vererek takip etmenize olanak sağlamaktadırlar. VFS Global firması dışında maalesef başka türlü vize başvurusu yapılamıyor.

İrlanda vize türleri ve fiyatları hakkında güncel bilgiyi VFS Global’ın İrlanda sayfasında bulabilirsiniz. Ben şartların değişme ihtimaline karşın buraya maddeleri yazmayacağım. Fakat 2014 yılında aldığım öğrenci vizesi hakkında tüm bildiklerimi sizlere paylaşacağım.

ÖNEMLİ NOT: İrlanda öğrenci vizesi hakkında detayları yazmadan önce şu konuda sizleri uyarmak istiyorum. İrlanda Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen vizesine dahil değildir. Yani sizde Avrupa Birliği’nden bir ülkenin passaportu veya vizesi olmasına rağmen İrlanda için ayrıca vize başvurusu yapmak zorundasınız. İrlanda’ya gittiğinizde de Avrupa’nın diğer ülkelerine gezmek için ayrıca Schengen vizesine sahip olmanız gerekmektedir. Bunun dışında İrlanda vizesi ve Schengen vizesine sahip olmanıza rağmen yinede İngiltere’ye gitmeyi düşünüyorsanız ayrıca İngiltere vizesi almanız gerekmektedir. İrlanda vizesiyle sadece İrlanda’ya ve İngiltereye bağlı olan Kuzey İrlanda’ya sorunsuz gidebilirsiniz.

* Öğrenci vizesi dışındaki vizeler hakkında bilgim olmadığımdan birşey yazmayacağım. Yazının devamını buna göre okumanızı öneririm.

İki türlü İrlanda öğrenci vizesi bulunmaktadır.
1. Türkiye Üniversitelerinde Okuyan Öğrenciler, Yeni Üniversite Mezunları ve Yönetici Seviyesi Çalışanlar İçin İngilizce Dili Eğitim Programı
2. Uzun ve Kısa Dönem Öğrenci Vizesi

Bu iki öğrenci vizesi arasındaki fark birincisi dil eğitimi için gidecek olanlar için, ikincisi ise erasmus, lisans, yüksek lisans, doktora vs. eğitim amaçlı gidecek öğrenciler içindir. Gereken belgelerin birçoğu aynı sadece birincisi daha basit şartlara sahip ve hızlı alınıyor. İki türlü başvuruda da tüm belgelerin ingilizce olması gerekmektedir. Bu yüzden okuldan aldığınız öğrenci belgesi, transkript olsun, bankadan aldığınız hesap dökümü olsun ingilizce olarak isterseniz noter ile uğraşmamış olursunuz. İki türlü vize başvurusunda da ayrıca ingilizce olarak İrlanda’ya yapacağınız seyahat planınızı genel olarak açıklayan bir dilekçe istenmektedir. Bir sayfalık dilekçede basit bir şekilde kendinizi tanıtın, neden İrlanda’yı seçtiğinizi ve neden eğitim görmek istediğinizi yazınız. Ayrıca sponsorunuz kimse onun kim olduğu, ne iş yaptığı ayrıca okul ve konaklamayı ödediğinizi belirtiniz. Başvuru formundaki tüm evrakları gayet kısa sürede çıkarabilirsiniz. Ayrıca sizden seyahat sigortası da yapmanızı istemektedirler. Bu sigortayı ister VFS Global firmasında isterseniz kendiniz herhangi bir sigorta şirketinden yapabilirsiniz.

Öğrenci vizesi başvurusundaki masraflarım şu şekildeydi;
– 150tl vize başvurusu ücreti (Bu ücret tek girişlik vize ücretidir. Yani İrlanda’ya gittiğinizde bir defa çıktığınızda vizeniz sona ermektedir. Eğer çoklu giriş alacaksanız belirtmeniz gerekmekte ve 250tl ücreti bulunmaktadır.)
– 51tl hizmet harcı
– belgeler ve tercümeler için fiyat yazmıyorum
– 3 aylık seyahat sigortası için 120tl (firmaya göre değişebilmektedir)
– birinci vize tipine göre ayrıca eğitim, konaklama ödemesinin dekontu hariç İrlanda’da kalacağım her hafta için 200Euro’nun hesabımda bulunduğuna dair hesap dökümü istediler.

Türkiye Üniversitelerinde Okuyan Öğrenciler, Yeni Üniversite Mezunları ve Yönetici Seviyesi Çalışanlar İçin İngilizce Dili Eğitim Programı Evrak Listesi hakkında ayrıca sizlere şunları söylemek isterim:

– İrlanda’da ingilizce eğitimi için okul seçerken mümkünse MEI (Marketing English Ireland) üyesi olmasına dikkat ediniz. Bu seçtiğiniz okulun sitesinde genelde yazmaktadır. Eğer yazmıyorsa sormanızda fayda var. Çünkü eğer MEI üyesi ise sizlere bir belge gönderdiklerinde 12 evraklı vize başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Eğer üye değillerse siz malesef ikinci öğrenci vizesi seçeneğine göre değerlendiriliyorsunuz ve ingilizce eğitimi almak için gitmenize rağmen sanki lisans eğitimi almaya gidiyorsunuz gibi değerlendiriliyorsunuz ve 15 evraklı vize başvurunuzu yapmak durumundasınız. Bu 15 evraklı liste malesef daha detaylı ve daha çok evrak istenmektedir. Ayrıca banka hesabınızda da daha çok ücret göstermenizi istemektedirler.

– Daha önce bahsettiğim İrlanda seyahat planınızı anlatacağınız dilekçede eğer eğitiminiz devam ediyorsa kalacağınız sürenin sonunda geri döneceğinizi çünkü okulunuzun başlayacağını belirtebilirsiniz.

– Benim vize başvurum 5 iş gün içinde onaylandı. Genelde çok kısa sürede onaylanmakta ve siz elinizdeki referans koduyla VFS Global’ı arayarak devamlı bilgi alabilir veya site üzerinden online kontrol edebilirsiniz.

– Eksik bir evrak olduğunda veya onlar ekstradan bir evrak istediklerinde sizleri aramaktadırlar.

– Vizeyi aldıktan sonra İrlanda’ya girişinizde sizlere yinede niçin geldiğinizi soruyorlar ve vizenin üstünde çıkış tarihini yazmaktadırlar. Passaportunuzun yanında ayrıca İrlanda’da eğitim alacağınız okuldan aldığınız kabul belgesini, kalacağınız yerden aldığınız belgeyi de bulundurmanızı tavsiye ederim.

Son olarak şunu belirtmek isterim ki yazı belki biraz uzun oldu fakat bu sizi korkutmasın. Ben kimsenin aklında bir soru kalmasın diye detaylıca özetledim. İrlanda vizesi gerçekten kolay alınmakta ve İngiltere’ye göre hem ucuz hem soruunsuz. Ben sırf İngiltere vizesiyle uğraşmamak için İrlanda’yı seçtim ve iyiki öyle yaptım.

6

Benzer Yazılar

Benzer içerikte başka yazı yok.

10 comments

    • Merhaba Ahmed,

      İrlanda kolay veya zor vize verecek diye bir durum yok. Vize şartlarında sizden istenilen belirli şeyler var onları doğru ilettiğinizde vize konusunda bir sorun yaşamazsınız. Üniversiteden ayrıca sizden zaten kabul mektubu, kayıt veya benzeri bir belge de istenilecektir.

      Reply
  • Merhaba, ben ocak ayında uzun dönem dil kursu için Dublin’e geleceğim. İrlanda vizemi aldım ama okul döneminde avrupaya da gitmek istiyorum. Dublindeyken nasıl başvurabilirim gerekli bilgileri nereden alabilirim ? Konu hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

    Reply
    • Merhaba,

      Schengen vizesine İrlanda’da bulunan ülkelerin konsolosluklarından başvurabiliyorsunuz fakat orada o belgeleri temin etmeniz ne kadar sürer nasıl olur bilmiyorum. Benim tanıdığım kişiler daha gitmeden önce gidecekleri avrupa ülkesi için vize başvurusu yapmıştı o şekilde almışlardı. Mevcut passaport ve vizenle birlikte gitmek istediğin ülkenin konsolosluğuna vize için başvur oradayken sıkıntı yaşamazsın. Bunun dışıda İrlanda vizesiyle İngiltere’ye bağlı olan Kuzey İrlanda’ya sorunsuz gidip gezebiliyorsun vize istemiyorlar bilgin olsun.

      Reply
  • merhaba admin arama motorlarında bulamadığım içeriği burada buldum teşekkür ederim size sitenizi takip listeme aldım zaman zaman ziyaret edeceğim iyi çalışmalar.

    Reply
  • Merhaba,
    öğrenci vizesi için, eğitim geçmişindeki boşlukların belirtildiği bir yazı gerekiyormuş. Bunun için sadece ingilizce yazılmış dilekçe yeterli olur mu ya da bu durumu daha resmi biçimde nasıl belirtebilirim ? lise ve üniversite arasındaki 1 yıllık bir boşluk için.

    Reply
    • Merhaba Aynur,

      Bu bilgiyi size kim vermiş bilmiyorum ama geçen yıl benden öyle birşey istemediler. Vize için gereken dökümanlara tekrar baktım (3 aylık öğrenim vizesi) sizden şuanda okuduğunuz okuldan ingilizce olarak öğrenci belgesini istiyorlar. Dilekçe kısmında ise genel bir tanıtım, niçin gittiğinizi, niçin İrlanda’yı seçtiğinizi, masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı yazıyorsunuz. Şuanda öğrenci olduğunuzu, ne okuduğunuzu ve bi nevi okulunuz devam ettiği için belirtilen sürede dönmeniz gerektiğini belirtiyorsunuz. Kimse sizden üniversiteye girmeden önceki bir yıllık boşluğu merak etmez lütfen VFS Global’ı telefonla vs. arayıp güncel bilgi alınız.

      Ayrıca lise-üniversite arasındaki bir yıllık boşluk sadece online vize başvuru formunu doldururken eğitim geçmişinizde belli olacak, bende de aynı durum vardı ayrıca birşey belirtmedim. Sorunuzun cevabı ayrıca mailinize gönderilmiştir.

      Reply
  • şimdi ben çalışıyorum DCU ya 25 haftalı programla gidecem hangi vize ye başvurmam lazım.
    aşağıdakiler VFS nin sitesindeki vize sınıfları.

    1-ÖĞRENCİ
    2-İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İÇİN 3. SEVİYE/ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN VİZE
    3-EĞİTİM (KISA DÖNEM / UZUN DÖNEM)

    Reply
    • Açıkçası seni yanlış yönlendirmek istemem fakat senin 3. Eğitim uzun dönem için başvurman gerekiyor. Başvuru yapmadan önce eğer vfs yi ararsan detaylı bilgiyi arayabilirsin. Taksim’deki ofise giderek de işini halledebilirsin. İrlanda masası çok yoğun değil bu sebeple aradığınızda ilgileniyorlar.

      Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir